Обвиняемият за източването на данните от НАП Кристиян Бойков ще

...
Обвиняемият за източването на данните от НАП Кристиян Бойков ще
Коментари Харесай

Най-известният хакер у нас ще учи Национална сигурност в Пловдив

 Обвиняемият за източването на данните от Национална агенция за приходите Кристиян Бойков ще учи " Национална сигурност ". Той е кандидатствал за специалността в Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " и съвсем несъмнено ще бъде признат. 21-годишният Бойков е от града под тепетата. Завършил е Националната комерсиална гимназия в Пловдив и работи като експерт по киберсигурност в " ТАД Груп ", или така наречен бял хакер.

Кристиян Бойков беше задържан в средата на юли м.г. поради теча на данните на 5 милиона българи от Национална агенция за приходите. Младежът беше пуснат на независимост с подписка. Разследването по случая продължава в Специализираната прокуратура. Собственикът на " ТАД Груп " Иван Тодоров заставам в ареста 6 месеца и го пуснаха в края на февруари т.г. Антимафиотите от " Киберпрестъпност " в ГДБОП стигнаха до Кристиян Бойков и " ТАД Груп " още същия ден, откакто данните бяха пуснати в интернет. Обвинени бяха в кибертероризъм поради кражбата на данните от Национална агенция за приходите, което заплашва националната сигурност.

Сега обаче Бойков ще учи по какъв начин да я пази. Адвокатът на Кристиян нееднократно е казвал, че младежът е съдействал на ГДБОП по проблеми, свързани с киберсигурността. Две години преди да го арестуват, през май 2017 година Кристиян даде изявление, в което описа, че е пробил системата на Министерството на образованието, и даде препоръки по какъв начин тя да се усъвършенства. Тогава той е още възпитаник.

Така и не записал висше обучение, тъй като бил зает с работа. Ако стане бакалавър по " Национална сигурност ", Кристиян Бойков може да стартира работа в ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Министерството на защитата, както и в някои специфични звена като Специализирания отряд за битка с тероризма (СОБТ, прочут още като " баретите " ) и Държавната организация " Технически интервенции " (ДАТО), която подслушва, следи и записва, написа в презентацията на специалността в Пловдивския университет. Дни след невиждания теч на персонални данни от Национална агенция за приходите министър председателят Бойко Борисов прикани " белите хакери " като Кристиян да работят за страната, а не против нея. Реализацията на Кристиян Бойков в службите за сигурност обаче има едно значимо изискване - да му смъкват обвиняванията или да го оправдаят изцяло, до момента в който приключи образованието си.

Заради теча от Национална агенция за приходите организацията беше санкционирана с 5,1 млн. лева от Комисията за отбрана на персоналните данни. Последно парламентарната комисия, която работи по проблема, излезе с отчет, че няма отговорни от държавната администрация за пробива в системата, написа още " 24 часа "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР