Обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай, излезе

...
Обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай, излезе
Коментари Харесай

Божков обяви, че българските власти потулили изземането на артефакти от колекцията му

Обвиняемият предприемач Васил Божков, който се укрива в Дубай, излезе с изказвания, че българските управляващи са потулили случая с конфискуваните от неговата фондация артефакти. Обвинението той насочи посредством страницата си във Facebook, която към този момент се трансформира в главния му канал за обществена връзка.

Божков дефинира изземането на предмети от античната му сбирка като „ нелегално присвояване “. Изнасянето на артефакти стартира по разпореждане на прокуратурата при започване на годината. Тогава от фондация " Тракия ", която стопанисва сбирката, оповестиха, че държавните органи създали опит да изземат скъпи антични предмети в чували.

Това беше отречено от Министерството на културата, което дава отговор за опазването на историческото завещание. През февруари от ведомството обявиха, че към 2700 предмета от сбирката не са регистрирани. Така и не стана ясно обаче дали това е престъпление. Също по този начин беше оповестено, че частната сбирка ще бъде преместена в Националния исторически музей по предписание на прокуратурата.



Покрай тези дейности на управляващите от фондация " Тракия " пуснаха и видеоклип, на който твърдяха, че се вижда по какъв начин се изнасят артефакти от стопанисваната от тях сбирка. Заявиха, че ще подадат сигнал и до интернационалните институции, в това число и ЮНЕСКО.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР