Обвиняемият бизнесмен Васил Божков е имал забрана да се прибере

...
Обвиняемият бизнесмен Васил Божков е имал забрана да се прибере
Коментари Харесай

Адвокат на Божков: Животът му със сигурност е е застрашен

Обвиняемият предприемач Васил Божков е имал възбрана да се прибере в България от Съединените американски щати и от Обединените Арабски Емирства. Това сподели юристът на Васил Божков Стоян Баумайер пред бТВ.

За две години Божков бил разпитан седем пъти от управляващите зад Океана, с цел да бъде изваден от листата “Магнитски ”. Защитникът на Божков сподели, че той е имал възбрана от две страни да се връща в България – и от Обединените Арабски Емирства, тъй като е “политически застрашено лице ”, и от Съединените американски щати. Вашингтон го посъветвал на 26 юни, че към този момент може да се върне у нас, в случай че изиска.

„ Решението на моя клиент да се прибере беше взето предходната година октомври месец и ние започнахме да се занимаваме действително средата на ноември. След това към нова година от американска страна ни беше неразрешено да се прибираме поради политическите условия. Това е самата истина “, описа Стоян Баумайер.

„ Моят клиент повече от две години спомага на 100% с американските управляващи и всякога, когато имахме опция по време на разпити сме питали още веднъж по кое време е комфортно той да се прибере, да почисти името си пред българското правораздаване и да завърши един път вечно с тези каузи тук. “

Баумайер добави, че последният разпит бил края на май пред американските управляващи за „ Магнитски “.

„ Тогава ни беше казано, че той в случай че към момента желае, може да се прибере. “

На 26 юни те подадали молба в основна прокуратура в Абу Даби, делото на Васил Божков се водило персонално от основния прокурор на Абу Даби, тъй като от ден първи Васил Божков се смятал за „ политически показано лице “.

„ Съединените щати не дават пояснение и обосновка. Те поучават. А Емирствата – ви споделих. Те споделят: „ Вашият живот е заплашен съгласно нас. За нас ние сми ви дали леговище, Вие сте политически застрашено лице. Ако желаете да си тръгвате – тръгвайте си, само че би трябвало да подпишете декларация, че си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност “.

Адвокатът разяснява, че има три метода да паднеш от листата “Магнитски ”. В съответния случай той се е съгласил да спомага на държавните управляващи в Съединените щати.

„ 2021 година той ме нае особено за „ Магнитски “. Още от първата минута Васил Божков сподели „ Аз оказвам цялостно подпомагане, каквото желаете – това е “. До момента сме показали над 25 000 страници материали. Американските управляващи знаят за Васил Божков повече в сравнение с Васил Божков знае за себе си. “

Баумайер показа, че става дума за персонални материали, доклади, компании, сдружения, преводи, тегления, прехвърляния, имейли, записи.

Освен това в показанията на Васил Божков попадали единствено имената на Бойко Борисов и Владислав Горанов.

„ Мен, което ме безпокои и което безпокои моите сътрудници в ОАЕ е, че тук могат да му създадат нещо в пандиза и отговорността ще е моя “, сподели Баумайер.

Според него животът на Божков сигурно е е заплашен.

Очаквайте детайлности!

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР