Обвиняем за пране на пари в особено големи размери ще

...
Обвиняем за пране на пари в особено големи размери ще
Коментари Харесай

Домашен арест за обвиняем за пране на пари, постанови Апелативният съд във Варна

 Обвиняем за пране на пари в изключително огромни размери ще бъде подложен под домакински арест откакто Варненският апелативен съд промени мярката му за неотклонение. Въззивната инстанция откри за незаконосъобразно определението на Окръжен съд – Варна, с което на 11 януари Николай Н. е арестуван под стража, оповестиха от пресслужбата на съда.

Той е обвинен по досъдебно произвеждане на Националната следствена работа за пране на пари, добити посредством компютърна машинация. През юни и юли 2019 година при изискванията на продължавано закононарушение дружно с различен мъж - Атанас В. -  били осъществени финансови интервенции в размер на 65 000 евро. Сумата била получена по сметка на българско сдружение от компания, записана в Княжество Монако. Заради осъществена машинация, от банката-получател било поискано връщане на сумата.  

През юли предходната година съдът дефинира за Николай парична гаранция в размер на 30 хиляди лева Той не внесъл сумата и това дало съображение на прокуратурата да изиска задържане под стража. Окръжният съд почел настояването. Адвокатът на 49-годишния мъж апелира пред горната инстанция.

Защитата твърди, че обвиненият не е имал финансова опция да събере средствата за гаранцията. Но съдействал на следствието и не се укривал.

Представителят на Апелативната прокуратура уточни, че неплащането на гаранцията показва отношението му към мярката за неотклонение, към повдигнатото обвиняване и правоприлагащите органи. При по-лека мярка за насила има риск той да не бъде обезпечен за правосъдната фаза на делото.

Апелативният съд реши, че определението на Окръжния съд за задържането под стража е незаконосъобразно. Повече от 5 месеца - от юли 2020 до 11 януари т.г. паричната гаранция не е изпълнена и действително мъжът е бил без мярка за неотклонение, само че прокуратурата не е подхванала дейности по обезпечаването й. Въззивната инстанция кредитира като законосъобразно процесуалното държание на обвинения, защото се е явявал на призоваванията – не е попречил следствието и е взел участие в следствените дейности. Следователно най-тежката мярка за процесуална насила не подхожда на процесуалното държание и на публичната заплаха на Николай Н. Затова Апелативният съд промени задържането му под стража в домакински арест.

Определението на въззивната инстанция не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР