Обвинител Номер 1 изпрати писмо с призив за помощ въхранението

...
Обвинител Номер 1 изпрати писмо с призив за помощ въхранението
Коментари Харесай

Главният прокурор поиска помощ от Европейската праламент за върховенството на правото

Обвинител Номер 1 изпрати писмо с апел за помощ въхранението на върховенството на правото в България. той препрати до ръководителя на Европейския парламент и ръководителя на Европейската комисия, като приказва за напън от изпълнителната власт върху неговата персона. В писмото в детайли са разказани изявления на политици и министри във връзка с прокуратурата.

Малко по-късно правосъдният министър Надежда Йорданова уточни, че е осведомена с писмото на Гешев.

" Моето държание и това на ръководещата коалиция, с което настояваме основният прокурор да носи отговорност за осъществяването на закона – не е политически напън ", съобщи Йорданова ипосочи, че отношението на държавното управление към обвинител №1 е осъществяване на пълномощията в сходство на Конституцията и законите.

„ Нормално е един магистрат да е подложен на напън, само че описаните дейности разкриват по-скоро една тактика за разрушение на демократичните устои на Република България, за подриване на европейските полезности, за отказване на концепциите за правовата страна и разделянето на управляващите “, пишат от прокуратурата и показват, че когато институционалният напън е толкоз огромен, това измества центъра на главната активност на обвинителите и основава действителна заплаха за демокрацията и в частност – за битката с престъпността, се споделя в писмото на лавния прокурор.

В него се разказва последователност на спора сред Министерство на вътрешните работи при прокуратурата. Обърнато е особено внимание и на случаи, в които се твърди, че целеустремено е атакувано фамилията на основния прокурор. Разказва се по какъв начин във връзка на инспекция на ГДБОП са били снети сведения от 83-годишния татко на Иван Гешев и дамата, с която основният прокурор живее на фамилни начала. Казва се още, че контрактуваното сред четирите обединения в Народното събрание - Политическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и Българска социалистическа партия буди безпокойствие.

" Безпокойство будят законодателните промени, които подриват устоите на демокрацията в Република България, като засягат независимостта на съдебнната система ", се споделя в писмото. Посочва се, че продължавали опитите на правосъдния министър за влияние върху прокуратурата. Отделя се място и на проекта ва въстановяване и на това, че в медийното пространство продължавало да се тиражира, че той е привързан с персоналното премахване на основния прокурор.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР