Обвиниха бившия кмет на Гърмен - Ахмед Башев за безстопанственост

...
Обвиниха бившия кмет на Гърмен - Ахмед Башев за безстопанственост
Коментари Харесай

Обвиниха бившия кмет на Гърмен - Ахмед Башев в безстопанственост

Обвиниха някогашния кмет на Гърмен - Ахмед Башев за занемареност по член 219, ал.3 вр. ал.1 пр.1, 2 и 3 от Наказателен кодекс. Според обвиняването Башев е ощетил стопанството в размер на 3 027 144.37 лв. с включен Данък добавена стойност.

Обвиняемият Башев станал кмет на община Гърмен след извършените през 1999 година локални избори. Впоследствие бил избран отново, като заемал същата служба до 2013 година

Повод за обвиняването е, че на 09 септември 2005 година след изобилен дъжд от четвъртокласен път с. Огняново - с. Рибново в община Гърмен се свлекли скални маси и камъни . Пътят станал мъчно пристъпен, а обслужването на жителите на селата Рибново, Осиково и Скребатно мощно затруднено.

Башев назначил комисия, която да оцени вредите, в това число да изготви нужните документи и предложение за създаване на различен път . Комисията решила, че е неотложно създаване на път сред селата Рибново, община Гърмен и Осеново , община Банско, с дължина от 11 км. Било направено искане за финансиране.

Искането е изпратено до ръководителя на Постоянната комисия за отбрана на популацията при бедствия, повреди и произшествия към Министерски я съвет (по-късно - Междуведомствена комисия за възобновяване и подкрепяне към МС). Към него била приложена количествено-стойностна сметка с включени земни и пътни работи (баластрови настилки, водостоци и подпорни стени). Общата й стойност възлизала на 905 425 лв..

Към през юни 2010 година от Министерски съвет дали 17 435 268 лв. за градеж на път от с. Осеново до с. Рибново.

Според обвиняванията Башев не положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството и стопанисването на повереното му имущество .

При стартирането на процедурата по създаване на обекта обвиненият подписал контракт за строителство, като представител на възложителя община Гърмен, без да е била уговорена цената на включените в предмета на договорката строително-монтажни работи (СМР ) .

Обвиняемият Башев позволил изпълнителят по договорите за строителство и анексите да работят без да има издадено позволение за градеж и подписани контракти за авторски надзор/контрол с проектантите. Такова било издадено от регионалния шеф на Благоевград едвам две години и половина след започване на строителството на обекта .

По време на строителството и за отбягване на сектор, в който не било допустимо построяването на серпентина, по предложение на изпълнителя била осъществена " актуализация " на работния план .

Проектът за смяна не бил прегледан от регионалния експертен съвет по устройство на територията. По този метод никой не е направлявал сходството на осъществяваното строителство с плановите предвиждания (вкл. в частта им за типа и размера на нужните СМР).

При това състояние обвиненият Башев подписвал платежни документи за превод на целеви средства за осъществени в нарушаване на закона СМР.

От страна на някогашния кмет на община Гърмен не била основана нужната организация на работа за реализиране на ефикасен инвеститорски надзор от страна на представителите на възложителя и за навременен, прецизен и цялостен строителен контрол от определен за това реализатор.

Предстои наказателното произвеждане против някогашния кмет на община Гърмен да продължи в съда.

По това обвиняване законът планува от 2 до 8 година затвор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР