Обвини Запада в “нечистоплътен похватМосква настоява да се отчитат законните

...
Обвини Запада в “нечистоплътен похватМосква настоява да се отчитат законните
Коментари Харесай

Лавров: За мир в Украйна е нужен нов световен ред

Обвини Запада в “нечистоплътен прийом ”
Москва упорства да се регистрират законните съветски ползи

На 27 април откриват първи блок на АЕЦ “Аккую ”

Преговори за мир в Украйна са вероятни единствено при изискване, че имат за цел да бъде открит “нов международен ред ” без американска доминация. Това съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров през днешния ден в Турция, където бе на посещаване, съобщи Агенция Франс Прес.

Русия не се отхвърля от договаряния по рецесията в Украйна, само че те могат да се състоят единствено на основа отчитането на законните съветски ползи и терзания, които Москва излага в продължение на доста години в разговора със западните си сътрудници, включително и НАТО, добави Лавров. “Става въпрос за това на какви правила ще се основава новият международен ред, който е необходим на всички нас, вместо едностранния, международния ред на един хегемон ”, разясни посланик №1 на Москва на взаимна конференция с домакина си - турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Лавров акцентира, че Русия, дружно с громно болшинство други страни, упорства новият международен ред да се опира на правилата на Хартата на Организация на обединените нации, които Западът непосредствено нарушава.

Лавров разяснява и заявките на Запада, че не трябва да се приключват военните дейности в Украйна, които дефинира като “нечистоплътен прийом ”. “На фона на всекидневните изказвания от Киев, Вашингтон, Брюксел за това, че никога не трябва да се стопират военните дейности и да се минава към договаряния, на фона на противоречащите на тези постулати настоявания към Русия да спре войната и да седне на масата за договаряния, ние без подозрение разбираме, че това е доста неугледен прийом ”, означи Лавров.

Турция е загрижена за вероятно интензифициране на спора сред Русия и Украйна напролет, съобщи от своя страна Чавушоглу. Той добави, че страната му ще продължи напъните си за преустановяване на войната посредством договаряния.

Чавушоглу разгласи поддръжката на Анкара за настояванията на Москва да се вдигнат пречките пред износа на съветски торове, като уточни, че този въпрос би трябвало да бъде решен, с цел да бъде в допълнение удържено съглашението за експорт на зърно от украински пристанища на Черно море. Турският посланик №1 заяви още, че на 27 април ще бъде публично открит първият блок на турската атомна електроцентрала “Аккую ”, построена от “Росатом ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР