Обвиненията в изнасилване, насочени срещу чужденци, подклаждат антиимигрантските настроения в

...
Обвиненията в изнасилване, насочени срещу чужденци, подклаждат антиимигрантските настроения в
Коментари Харесай

Бруталните изнасилвания от мигранти взривиха Италия!

Обвиненията в обезчестяване, ориентирани против чужденци, подклаждат антиимигрантските настроения в Италия преди парламентарните избори, които би трябвало да се произведат при започване на идната година, когато тематиката за миграцията ще бъде отпред в политическия дневен ред. Политици, съперници на имиграцията, използваха закононарушенията, с цел да изпълнят главите на хората с посланието, че левоцентристкото държавно управление е разхлабило граничните инспекции, позволявайки на над 600 000 мигранти, главно африканци, да влязат в страната в последните четири години, написа Ройтерс.

„ Те са толкоз доста тук. Ние връщаме доста малко от тях вкъщи “, написа в Тwitter Матео Салвини, водачът на дясната партия Северна лига, откакто тази седмица полицията заяви, че бангладешки жител е задържан в Рим по съмнения в обезчестяване на финландка, работеща като детегледачка. Случаят в Рим стана две седмици, откакто млада полска туристка сподели, че е била групово изнасилена от четирима африканци, трима от които под 18 години, на плаж на адриатическия курорт Римини. Приятелят на полякинята беше пребит от младежите, а перуанска транссексуална жена сподели, че е била изнасилена от същите четирима нападатели по-късно същата нощ. Главатарят на бандата беше разпознат като конгоански претендент за леговище, на който било разрешено да остане в Италия по филантропични аргументи.

Другите трима бяха марокански братя на възраст сред 15 и 17 години, родени в Италия, и 16-годишен нигериец. „ Банда от магребски червеи “, съобщи Джорджа Мелони, лидерката на дясната партия Италиански братя, която се чака да се съюзи със Северна Лига и с партията на Силвио Берлускони Форца Италия на изборите. Допитване до публичното мнение, оповестено в сряда във в. „ Република “, демонстрира, че 46 % от италианците считат мигрантите за опасност за персоналната си сигурност и за публичния ред, против 40 % в последното сходно допитване през февруари. Преди пет години на това мнение бяха единствено 26 % от италианците. Опозиционните партии споделят, че държавното управление не може да подценява този въпрос, изтъквайки публични данни, съгласно които през първите седем месеца на годината 1534 италианци са били задържани или упрекнати в обезчестяване спрямо 904-те чужденци, обвинени в същото закононарушение.

„ Около 40 % от изнасилванията са осъществени от чужденци, които съставляват 8 % от популацията. Човек не може да прикрие този факт “, споделя Дебора Бергамини, народен представител от Форца Италия. „ Притокът на мигранти има огромни последствия “, добавя тях. Въпреки че Италия е била колониална мощ в Африка през 19-и и 20-и век, а мигрантите идват в нея от десетилетия, тя главно служеше за директен път към останалата част на Европа и по този начин си остава страна с преобладаващо бяло население. Но миграционната политика на Европейски Съюз значи, че все по-голям брой претенденти за леговище би трябвало да останат в Италия, с цел да си обезпечат позволение за престояване, което значи, че доста повече африканци и бежанци от Близкия изток се пробват да трансфорат страната в собствен дом.

Нарастващото публично безпокойствие поради притока на мигранти стартира да въздейства на държавната политика. Във вторник ръководещата левоцентристка Демократическа партия замрази дълго обещавания закон, който щеше да даде поданство на децата на имигрантите. Около 70 % от италианците подкрепяха тази мярка по-рано тази година, само че в този момент тази поддръжка е намаляла на 52 %, съгласно данните от допитването във в. „ Република “. Вътрешният министър Марко Минити също се намеси, с цел да спре потока от мигранти.

„ Страхувах се за демокрацията в тази страна “, сподели Минити предишния месец, обяснявайки за какво след месеци на де факто политика на отворени порти държавното управление най-после вкара ограничения, целящи да попречат на мигранти да пътуват от Либия за Италия. За последните два месеца и половина броят на мигрантите, достигнали Италия, спадна със 70 % в съпоставяне със същия интервал на предходната година – до към 16 500 души, само че случаите на изнасилвания подхраниха много отрицателни медийни заглавия против новодошлите. Миналата година немските медии бяха упрекнати, че в началото са пренебрегнали изказванията за полови похищения от мигранти по време на новогодишните празненства в Кьолн, с цел да не подклаждат настроения против чужденците. Италианските медии нямат сходни съмнения.

„ Първо беднотия, а в този момент ни носят и заболявания “, гласеше заглавие на първа страница на италианския в. „ Либеро “, откакто италианче умря от малария броени дни откакто е било в едно и също болнично поделение с две африканчета, страдащи от същото заболяване. Маларията се предава от комари и не може да бъде излъчена от човек на човек. Тя бе изкоренена от Италия през 1970 година и лекарите към момента не знаят по какъв начин детето, което в никакъв случай не е пътувало в чужбина, се е разболяло. Чечиле Кашету Киенж, родената в Конго депутатка в Европейския парламент от ръководещата италианска Демократическа партия, споделя, че сходни заглавия демонстрират доколко е във напредък расизмът в Италия.

„ Вестниците трансформират мигрантите във врагове на Италия и хората стартират да имат вяра в сходни глупости “, споделя Киенж, някогашна министърка, която постоянно е обект на расистки обиди и насмешки в медиите. „ Расизмът се употребява като политическо оръжие и обстановката се утежнява от ден на ден. Проблемът е, че ние живеем в непрекъсната предизборна акция и политиците извличат дивиденти от страховете на хората “, добавя тя. Северна лига поведе офанзивата против мигрантите, а нейният водач Салвини постоянно подлага на критика мигрантите във Фейсбук. Партията бе възнаградена за това с повишаване на поддръжката с 6 % през 2014 година и с над 15 % през днешния ден и се трансформира в третата най-голяма политическа мощ в Италия в доста социологически допитвания.

„ Възходът на Северна лига може да се припише на антиимигрантската позиция на партията и на неоспоримата дарба на Салвини да разиграва популистката карта “, споделя социологът Ренато Манхаймер. Той предвижда, че въпросът ще продължи да бъде преобладаващ. „ Икономиката е доста по-голям въпрос, само че за жал, мисля, че ще той ще отстъпи пред миграционния въпрос в идната предизборна акция “, споделя той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР