Обвиненията срещу членовете на Европейския парламент предизвикаха оставки и отлагане

...
Обвиненията срещу членовете на Европейския парламент предизвикаха оставки и отлагане
Коментари Харесай

Корупционният скандал в Европейския парламент доказва отново пропуските в системата

Обвиненията против членовете на Европейския парламент провокираха оставки и отсрочване на парламентарното гласоподаване за безвизово пътешестване до Европейски Съюз на жители на Катар. Проблемът е сериозен, само че не е първият сходен в европейските институции. Необходими са незабавни дейности за повече отчетност на европейските политици и промени в системата.
Европейският парламент е в центъра на разрастващ се корупционен скандал, откакто белгийската полиция иззе 600 хиляди евро в брой, задържа и разпита, евродепутати и техни сътрудници като част от интернационално следствие с изказвания, че домакинът на Световното състезание по футбол Катар се е опитвал да си купи въздействие.

Събитията изпревариха с часове началото на последната парламентарна сесия за годината, в която трябваше да се гласоподава безвизово влизане в Шенгенската зона за жители на Катар, Кувейт, Катар, Оман и Еквадор . И единствено дни откакто България и Румъния, покрили техническите критерии на Шенген от 15 години, не бяха позволени в свободното придвижване без паспорти на Европейски Съюз. Най-вероятно гласуването по въпроса за визите на Катар ще бъде отсрочено.

Тази спекулация е " срамна и неприемлива " и " доста съществено " поврежда репутацията на Народното събрание, сподели еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони в неделя.
Реклама
Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола декларира, че институцията, която управлява " застава твърдо против корупцията. На този стадий не можем да разясняваме никакви настоящи следствия, с изключение на да потвърдим, че ще сътрудничим напълно на всички съответни правоприлагащи и правосъдни органи. Ще създадем всичко допустимо, с цел да помогнем на правораздаването ". Белгийски арбитър упрекна четирима евродепутати в приемане на рушвет Белгийски арбитър упрекна четирима неназовани души в неделя в " присъединяване в незаконна организация, пране на пари и корупция " след голям брой арести и домашни обиски през уикенда, в това число домовете на двама евродепутати и фамилията на някогашен евродепутат в Италия. Обвиненията против членовете на Европейския парламент към този момент провокираха оставки. Обвиненията идват, когато Катар е център на международно внимание, като през тази седмица ще завърши международното състезание по футбол.

Белгийската федерална прокуратура съобщи, че подозира, че " трети страни на политически и/или стратегически позиции в Европейския парламент са получавали огромни суми пари или са предложили обилни дарове, с цел да повлияят на решението на Народното събрание ". По-рано прокурорите споделиха, че следователите на белгийската полиция подозират " страна от Персийския залив ", че се пробва да повлияе на Народното събрание. Служител, осведомен с следствието, удостовери пред Financial Times, че става въпрос за Катар. Доха отхвърли всевъзможни обвинявания в непозволено държание. " Всяко свързване на катарското държавно управление със обявените изказвания е безпричинно и съществено дезинформирано ". Докато белгийските управляващи не са посочили имената на обвинените, Ева Кайли, вицепрезидент на Европейския парламент, е лишена от отговорностите си в законодателния орган, както и от участието си в Гръцката социалистическа партия " ПАСОК ". Кайли, някогашен водещ на телевизионни вести, отбрани позицията на Катар за правата на индивида предишния месец в Народното събрание, като приветства страната за решението й да отстрани системата за спонсориране на служащи мигранти.

Италианската прокуратура добави, че Антонио Панцери, президент на основана в Брюксел неправителствена организация и някогашен евродепутат, е бил арестуван в белгийската столица, до момента в който брачната половинка и щерка му са арестувани в Бергамо въз основа на европейска заповед за арест. Те отхвърлят обвиняванията, съгласно юриста им. Според италиански следователи, поискали анонимност, Панцери, тогава евродепутат, е първият човек, към който са се обърнали катарците. Няколко някогашни водещи чиновници на Европейски Съюз, в това число Федерика Могерини, някогашен началник на външната политика на блока, и някогашният министър председател на Франция Бернар Казньов, след това напуснаха като почетни членове борда на неправителствената организация на Панцери.

Най-голямата политическа група в Европейския парламент, дясноцентристката Европейска национална партия, съобщи, че е " шокирана " от следствието за корупция и че " не би трябвало да се оставя камък необърнат ". Проблемът е сериозен, само че не е първият сходен в европейските институции Подозренията за противозаконни лобистки действия е единствено последният от поредност от кавги за въздействие, които се развихрят в столицата на Европейски Съюз. " Въпреки че това може да е най-фрапиращият случай на хипотетична корупция, който Европейският парламент е виждал от доста години, това не е изолиран случай. В продължение на десетилетия Народното събрание е разрешил да се развие просвета на безотговорност, съчетана от хлабави финансови правила и надзор и цялостна липса на самостоятелен (или какъвто и да е) етичен контрол. В доста връзки Европейският парламент се е трансформирал единствен собствен инспектор. Всеки сериозен опит за възстановяване на отчетността се блокира от ръководещото Бюро на Народното събрание с безмълвното единодушие на болшинството от членовете на Екологичен потенциал. ", разяснява Михил ван Хултен, шеф на Transparency International EU.
Реклама
Проблемът не е само в Европейският парламент. Подобни подозрения имаше и с някогашни членове на комисията като Хосе Мануел Барозу и Нели Крус, евродепутати като Шарън Боулс и Холгер Крамер и други

Миналата година френският вестник Libération разгласява следствие, в което се твърди за злоупотреби на върха на Европейската счете палата, институцията, която има за задача да управлява разноските на Европейски Съюз. В публикацията, озаглавена " Измама отпред на Европейската счете палата ", се оповестява наред с други неща, че ръководителят на институцията Клаус-Хайнер Лене е имал мним адрес в Люксембург и че затова няма опрощение за надбавката за престояване до 3600 евро на месец, които получава.

Разследване на контролен орган на Европейски Съюз за текстовите известия, изпратени от ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до основния изпълнителен шеф на Pfizer, откри, че. Помощниците на Фон дер Лайен са мощно подложени на критика в решението на Емили О`Райли, европейския омбудсман, за непредоставяне на известията, изпратени по време на договарянията за закупуване на ваксини сред фон дер Лайен и Алберт Бурла.

Въпреки че нито един от тези случаи не се приближава до днешните обвинявания, те преди време сложиха светлината на прожекторите върху това по какъв начин актуалната система за контрол на етиката в Европейски Съюз не съумява да понижи риска от неетично държание. Тънката линия Да стартираме с това, че на членовете на Европейският парламент е разрешено да имат и втора работа (една четвърт от 705-те евродепутати на блока са заявили, че го правят), а държанието им остава отговорно единствено пред техните сътрудници. Освен това, евродепутатите не са длъжни да заявяват всички свои срещи. Така стават лесна цел за бизнес лобисти, дипломати от трети страни, които не се афишират на никое място и не са част от EU Transparency Register.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР