Обвиненият за хакерската атака срещу Националната агенция по приходите Кристиян

...
Обвиненият за хакерската атака срещу Националната агенция по приходите Кристиян
Коментари Харесай

Обвиненият за хакерската атака към НАП: Не аз пробих системата

Обвиненият за хакерската офанзива против Националната организация по приходите Кристиян Бойков не би отключил двата си персонални компютъра, тъй като там е персоналният му живот. Това съобщи той пред bTV, в чието студио бе поканен с Георги Анков - представител на неговия шеф.

Като съвет към феновете той предложи да не разкриват за себе си повече в сравнение с е нужно, с цел да не са уязвими, когато не би трябвало.

Кристиян е безапелационен, че той не е създателят на хакерската офанзива против Националната организация по приходите (НАП). Той бе задържан и престоя в ареста малко по-малко от 72 часа. При ареста са конфискувани служебния му компютър и двата му персонални компютъра, които са криптирани. Към момента се води следствие за изтеклите персонални данни на над 5 млн. български жители.

" Още не си давам сметка в какво съм замесен. Страхувам се. Има защо да съм обезпокоен - цяла България се обърна против мен, само че съответно по случая няма защо да се тормозя. Не бих ходил на работа в петък, с цел да не ме дават по малкия екран ", сподели той.

Не съм аз, а и не считам да давам обстоятелства от следствието, защото има закон. По време на ареста бях на терасата, пиех кафе. Бях привикан да вляза в офиса и ме закопчаха. След това ми бе обяснено защо ме упрекват. Белезниците ми щракнаха незабавно без коментар, сподели задържаният за хакерската офанзива 20-годишен мъж.

Той изясни, че по време на ареста е получил нервозен срив. От пристигналите юристи е посъветван да не споделя нищо. Не един път е работил със чиновници на ГДБОП, срещали се по конференции и събития, само че карцерът му е бил изненада.

При ареста той бил оставен с белезниците в офиса. " Около 7 часа продължи диалога. Мен даже не ме питаха толкоз неща, говорихме си за работата - с сътрудниците от офиса ", изясни Кристиян Бойков.

Представителите на НСБОП нищо съответно не са търсили. Той е показал къде е работното му място. " Съдействието, което желаеха, бе да покажа кое ми е работното място ", сподели Кристиян.

И Кристиян, и представителят на работодателя му обявиха, че нямат право да разясняват нищо по отношение на ареста и следствието. В момента, когато заговорим, ще се сметне за нарушаване на следствената загадка, сподели упрекнатият за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите.

При ареста му са конфискувани един длъжностен компютър и два персонални. Всичко е криптирано, по Инженерингова стопанска организация. Не е толкоз обикновено, колкото считат някои, съобщи Кристиян.

По силата на договорите с клиенти сме длъжни да скрием информация, до която сме имали достъп. Това са сериозни данни, по силата, на които имаме достъп единствено ние, изясни работодателят му.

Запитан за думите на премиера Бойко Борисов, който го дефинира като " магьосник ", Кристиян съобщи, че тази дума е извадена от подтекста и не е на място.

На въпрос на водещия: " Бихте ли разкриптирали компютрите ", представител на работодателя на Кристиян - Георги Анков съобщи, че не могат да си разрешат да компрометират данните на осведомителната сигурност на клиентите си.

Това не е магически ключ - спекулативно е, в случай че някой счита, че ние във компанията държим комплект ключове - опростяване на нещата е, сподели Анков.

Той съобщи, че след ареста на Кристиян първо е трябвало да успокоят клиентите си, че не са изгубени данни. Арестът може да има отражение и върху работата им върху бъдещи планове. " Там какви ще са вредите, е рано да преценим ", съобщи Георги Анков.

Запитан за обществения облик, основан от медиите след ареста му, Кристиян сподели за себе си: " Не мога да дефинира какви са ми знанията и уменията на този стадий. Бих се нарекъл с 20-годишен възпитаник ". Той се отнася скептично към самоопределянето на някои като специалист по иформационна сигурност.

" За такива неща, които са толкоз обширни да се наречеш специалист е наивно. Тънка е границата зависи по какъв начин се пояснява ", съобщи IT служителят.

Запитан по какъв начин гледа на ареста си, Кристиян сподели: " За мен това е плюс щом за 20-годишния си живот съм видял толкоз неща. Когато не играя игри, изучавам нещо. Гледам публикации, изучавам се от курсовете сега ".

Той отхвърли да води първокласен метод на живот, с приятелката си живеят на квартира.

Припомняме, на 15 юли 2019 година ДАНС, Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите ревизираха сигнал от хакер, че е източена забележителна част от базата данни на Националната организация по приходите. Малко преди изявлението на президента от прокуратурата оповестиха, че арестуваният е освободен с претекст, че е належащо да се съберат повече доказателства.

Вчера на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвиняване за киберпрестъплението, откакто той беше арестуван на работното си място. Беше открито, че младежът е пробил и уеб страницата на МОН преди 2 години.

Ден откакто стана ясно, че има пробив и теч на персонални данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и съобщи, че една от версиите, по които се работи, е с съветска диря.

По мотив хакерската офанзива министър председателят Бойко Борисов съобщи, че в Бъгария има неповторими вълшебници в IT сферата и би трябвало хакерите да работят за страната. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР