Обвиненият в насилие над 18-годишната Дебора Михайлова Георги Георгиев остава

...
Обвиненият в насилие над 18-годишната Дебора Михайлова Георги Георгиев остава
Коментари Харесай

Съдът остави в ареста касапина Георги 

Обвиненият в принуждение над 18-годишната Дебора Михайлова Георги Георгиев остава в ареста. Това реши състав на Районния съд в Стара Загора във връзка с настояването на юристите на обвинения - Валентин Димитров и Петко Кънев за смяна на наложената му мярка за неотклонение.  

Прокурорите желаеха съвещанието да бъде гледано при закрити врата, а бранителите на Георгиев обявиха, че желаят медиите да не напущат правосъдната зала. Районният съд обаче почете настояването на държавното обвиняване и закри делото,  защото " в хода на актуалното произвеждане е допустимо да се допусне оповестяване на обстоятелства и условия от интимния живот на жителите “, аргументира се съдията, оповестява Българска телеграфна агенция. 

“Считам, че двете експертизи - ДНК и трасологичната опровергават тезата на прокуратурата, че Георги е участник в това закононарушение “, сподели юрист Петко Кънев след решението на съда за пренебрежение на настояването за смяна на мярката за неотклонение " задържане под стража “, наложена на обвинения, в по-лека такава. Кънев уточни, че все още няма изговаряне на основния прокурор във връзка с настояването на отбраната за гледане на делото в различен правосъден регион. Причината за това е искане " е методът, по който се работи в Стара Загора и натискът, който се оказва върху магистратите и прокуратурата “, акцентира бранителят. Според него прибавянето на нови обвинявания против Георги Георгиев, е, с цел да " стои той в ареста и да бъде задоволено обществото “. Адвокатът добави, че сега ще се реши в границите на идващите три дни дали да бъде обжалвано наложеното в този момент решение. Кънев дефинира процеса като " инквизационен “. Той уточни, че не е видял да се работи по " никаква друга версия, също така, че той е причинител на това действие. А неприятното е, че след толкоз доста време, което измина, всеки един пропуск води до неспособност за събиране на каквито и да било доказателства в някаква друга посока “, сподели още бранителят.

По-рано през днешния ден другият юрист на Георгиев - Валентин Димитров уточни, че в ДНК експертизата " няма какъвто и да било биологичен материал по облеклата, с които се твърди, че Георги е бил в нощта на нападението против Дебора “. 

Намерената на местопроизшествието стъпка от обувка изрично не е на Георги - нито по тип, нито по мярка, сподели още Димитров.

" Прокуратурата изнасяше до този миг само доказателства, които по някакъв метод кореспондираха с тяхната теза. Но сега, в който стана ясно, че има резултат по направената ДНК експертиза и трасологичната такава, районният прокурор се базира на чл.198 от Наказателния кодекс, че има възбрана от наблюдаващите прокурори, да разяснява доказателства по делото “, сподели още Валентин Димитров. Според него това е и повода двете досъдебни производства - за нанесената на Дебора Михайлова телесна щета и за заканите за ликвидиране, да бъдат обединени. Той акцентира, че за нанесената на потърпевшата телесна щета обвиненият Георги Георгиев няма наложена никаква мярка. " Прокуратурата се срещна с резултатите и избра да сплоти двете производства, а не да желае мярка в производството за телесната щета, точно защото резултатът е подобен, че изрично отхвърля опцията Георги да е причинител на действието ", изясни Димитров.

Считаме, че сме събрали задоволително доказателства, че обвиненото лице е направило закононарушенията, за които са му предявени три обвинявания. За тежки умишлени закононарушения. Удовлетворени сме от днешното решение на съда, с което настояването за изменение на мярката за неотклонение, беше оставено без почитание, сподели след решението на Районния съд наблюдаващият прокурор Десислава Калайджиева.

Миналата седмица държавното обвиняване сплоти двете досъдебни производства, формирани против Георгиев, за нанасяне на двустепенна междинна телесна щета, изразяваща се в черепно-мозъчна контузия, мозъчен оток и лека мозъчна травма, довели до разстройство на здравето, краткотрайна заплаха за живота, и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други елементи от тялото на 18-годишното момиче. Наблюдаващият прокурор Десислава Калайджиева добави, че следва да му бъде повдигнато обвиняване и за това, че " на 26 юни в Стара Загора в стая в апартамент е принудил потърпевшата да претърпи нещо обратно на волята си като остригал част от косата ѝ и използвал мощ - удар с пестник ".

Припомняме, че сигналът за нападението над 18-годишното момиче е получен към 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни обвиненият е арестуван за период от 24 часа, като тогава е бил в изискванията на към този момент наложено наказване " пробация “ от януари т.г. за сходно закононарушение. Той е освободен с разпореждане на Районния съд, откакто правосъдният състав смята, че съгласно събраните доказателства по делото, закононарушението се квалифицира като нанасяне на " лека телесна щета ". На 31 юли Георги Георгиев беше арестуван с непрекъсната мярка " задържане под стража " по другото досъдебно произвеждане за закана с ликвидиране по отношение на 18-годишното момиче. На 9 август Окръжният съд в Стара Загора удостовери наложената мярка за неотклонение. Случаят с насилието на момичето предизвика протести в цялата страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР