Обвиненият от прокуратурата в пране на пари съсобственик на Джи

...
Обвиненият от прокуратурата в пране на пари съсобственик на Джи
Коментари Харесай

Крий фирмите, че прокурорите идват

Обвиненият от прокуратурата в пране на пари съсобственик на " Джи пи груп " Георги Василев и брачната половинка му Анна Шехтова от години живеят в Дубай - дестинация, известна с компликациите на европейски управляващи да издействат изгонване на обвинени за закононарушения.

© Bulphoto :
- Съсобственикът на " Джи Пи груп " Георги Василев е трансферирал присъединяване си в няколко сдружения с десетки милиони левове активи.
- Сделките са подписани с очевидно подставени лица за номинални суми и стартират в деня откакто стана ясно, че прокуратурата го упреква във финансови закононарушения и пране на пари.
- Преместванията стават вероятни, защото Василев беше освободен против 30 хиляди лева парична гаранция.На вратата се чука и се чува " Полиция, отворете! ". Героят скача и трескаво изхвърля улики, пари или нещо друго през прозореца. Обикновено без необикновен смисъл, тъй като скоро влитат и го повалят на пода. Сцената се е трансформирала в същинско кино факсимиле.

Покрай следствията на уеб страницата " Биволъ " строителната " Джи Пи груп " беше упреквана в нещо сходно - че по нощите гори документи за нагласени публични поръчки. Изглежда обаче, че сходно развиване на занимателен кадър се разиграва и в корпоративните структури към Георги Василев, който е единия съсобственик в потъналата в корупционен скандал и изпаднала в управническа недружелюбност строителна компания. В двата дни откакто на 14 ноември прокуратурата разгласи, че е повдигнала обвинявания на две лица от компанията за финансови закононарушения и пране на пари, той е трансферирал участията си в най-малко шест сдружения. Това излиза наяве от вписванията в Търговския указател по техните партиди, където съгласно приложените контракти покупко-продажбите за многомилионни активи се подписват против алегорични суми. Купувачите в множеството покупко-продажби са очевидно доближени лица на Василев, което изяснява и евентуалната причина за светкавичната ликвидация от 15-16 ноември - да се скъсат директните връзки и да се минимизират вредите, в случай че се стигне до запори и искове от обвиняването и Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ).

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. " Капитал " се опита да се свърже с Василев на мобилния му телефон, само че той не отговаряше на позвънявания и на текстови известия.

Черният петък в мол " Марково тепе "

Най-същественият от трансферираните активи е 65% дял в " Марково тепе мол " - притежател на едноименния търговски център в Пловдив. Активите на компанията по баланс към края на 2017 година са оценени на 35 млн. лева, само че има и големи задължения от над 115 млн. лева, които го извеждат до близо 90 млн. лева негативен капитал. Задълженията обаче са главно към самия Василев, който преди няколко години ги изкупува от австрийската банка, кредитирала градежа, и по този начин той взема контрола над мола през 2015 година

Мажоритарният пакет е продаден на шефа на сдружението Александър Костов за 190 450 лева - колкото е номиналната стойност на дяловете. От клеймото на нотариуса, при който е осъществено прехвърлянето, излиза наяве, че договорката е подписана на 16 ноември, в петък. Останалите съдружници остават без смяна - това са сътрудникът на Василев в " Джи Пи груп " и шеф на строителната компания Владимир Владимиров-Житенски с 25% и Боряна Шехтова с 10%. Последната е някогашен модел, брачна половинка на обвинявания през 2009 година като уредник на проведена незаконна група за разпространяване на опиати, грабежи и нанасяне на телесни повреди Христофорос Аманатидис-Таки (впоследствие делото е прекъснато през 2015 г.) и сестра на брачната половинка на самия Георги Василев.

Това обаче не е единствената договорка за деня. Освен нея Василев и Житенски са продали и своите дялове в " Лукс парцели " - сдружение без активност, само че с парцели за 1.5 млн. лева по баланс. И двамата са получили по 15 хиляди лева от купувача - " Ритейл парк Пловдив ", сдружение с акции на предявител, което на последното общо заседание е било благосъстоятелност на двама от членовете на борда му - Иван Ангелов (99.8%) и Валентина Василева (0.2%). Последната взе участие по подобен метод и в друга компания с акции на предявител - " Ви Кей Джи груп ", която в далечната 1994 година е записана от основателите на ВИС-2 братята Васил и Георги Илиеви. Това сдружение е известно като притежател на дискотека " Айсберг " в Слънчев бряг.

Редовен клиент

За нотариуса този ден несъмнено е бил като дежа вю, тъй като на предходния - 15 ноември, Георги Василев още веднъж е бил в адвокатската фирма и е трансферирал не една, а цели четири компании. Три от тях са продадени на Велизар Радев, чието име постоянно се появява в структурите към " Джи Пи груп ". Например през 2016 година той за малко става шеф на основаното от " Джи Пи " посредством апорт на постройка " Елмаз пропърти ", което бързо е продадено на компания, обвързвана с Ружа Игнатова. Тя трансформира постройката на софийския площад " Славейков " в централа на учредената от нея криптовалута OneCoin, постоянно упреквана, че е финансова пирамида. През 2017 година по сходен метод става шеф на " Люлин пропърти ", учредено от компанията на Василев " Итърнити " посредством апорт на парцел, като след това сдружението е продадено на Боряна Шехтова. В началото на тази година Василев е продал на балдъзата си и друга особено основана компания с съответен парцел - " България билдинг ", за 1.6 млн. евро. В момента неин шеф е някогашният футболист Даниел Боримиров, който е женен за сестрата на Таки.

Сега Радев против 5000 лева се оказва притежател на същото това " Итърнити ", което съгласно доклада му за 2017 година има 27.8 млн. лева активи - главно парцели и на практика никакви задължения. В добавка той купува за същата сума и " Евро травелс ", което може да се похвали с 12.7 млн. лева активи, от които на 10 млн. лева кеш. Радев купува и " Фаст финанс ", което не е заявило активност и където до момента той е бил шеф. Цената още веднъж е по номиналната стойност на дяловете - 36 лева

Освен покупко-продажбите с Радев Георги Василев е продал и " Деком евро " с малко над 3 млн. лева активи и 2.5 млн. лева капитал за 5000 лева на 30-годишния Васил Павлов. Седмица след придобивката си новият притежател е продал каузи на " Деком " в дъщерното му " Джи пропъртис " (собственик на 4 дка парцел в столичния кв. " Хладилника " ) на " Евро травелс " на другия нов притежател Велизар Радев за 9 лева Сделката е от 23 ноември, когато прокуратурата публично разгласи имената на двамата обвинени към следствието за " Джи Пи груп " - Георги Василев и Владимир Лозанов.

Това ли е всичко

Дали това изчерпва покупко-продажбите на Георги Василев след конфликта му с прокуратурата няма по какъв начин да се каже. По имотните партиди на прясно трансферираните сдружения не се следят странни придвижвания, които да приказват за опити и активите им да потеглят в нови направления. Със сигурност има най-малко няколко сдружения с лимитирана отговорност, където няма декларирани прехвърляния в Търговския указател и остават благосъстоятелност на обвинения предприемач. А при акционерните сдружения, каквото е и самото " Джи Пи груп ", и " Джи Пи холд " няма отговорности промяната на собствеността да се разкрива, като тя става видна единствено при общи събрания на акционерите. Така че е допустимо и там да има промяна на собствеността.

Но може би по-същественият въпрос е за какво се стига до тези покупко-продажби. За разлика от серията си показни акции от сезон лято-есен против Арабаджиеви, Стайкови и Баневи, където профилираната прокуратура действаше с координирани претърсвания, бързи запори и арести или най-малко оповестяване за търсене, при " Джи Пи груп " двамата обвинени са освободени единствено против парични гаранции, освен това много скромни на фона на имуществото им. Държавното обвиняване не е съобщило даже да е издало възбрана за овакантяване на страната на Василев. А в последните си начин на живот изявленията от тази година към фотографските й изложения брачната половинка му Анна Шехтова-Василева декларира, че фамилията от шест години живее в Дубай - дестинация, известна с компликациите на европейски управляващи да издействат изгонване на обвинени за закононарушения.

Според прокуратурата от 2014 до 7 октомври 2018 година Георги Василев е правил закононарушения за да си набави имотна полза, а в това време на 21 септември е опитал да преведе 14 млн. евро от сметката си в Уникредит Булбанк към негова сметка в друга банка, " за която сума знаел, че е добита посредством тежко съзнателно закононарушение ". Ако проверяващите са уверени във версията си, то макар последните покупко-продажби от средата на ноември те имат още ходове. КПКОНПИ разполага със специфични законови текстове, гласящи, че възмездните покупко-продажби, осъществени с нелегално добито имущество, са недействителни във връзка с страната и даденото по тях предстои на лишаване, в случай че купувачите са знаели или са могли да допускат, че имуществото е нелегално добито, или са придобили имуществото за прикриване на противозаконния му генезис. А също по този начин и категорично е посочено: " На лишаване предстои и имуществото, което е добито от трето лице за сметка на проверяваното лице, с цел да се избегне неговото лишаване или да се прикрие произходът му или действителните права върху него. "

Така, че даже и при досегашното безучастие още е рано за финалните надписи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР