Обвинения за двама бивши кметове на Перник заради престъпления по

...
Обвинения за двама бивши кметове на Перник заради престъпления по
Коментари Харесай

Обвинения за двама бивши кметове на Перник заради престъпления по служба

Обвинения за двама някогашни кметове на Перник поради закононарушения по работа. Наложени са им ограничения за неотклонение парична гаранция. 30 хиляди лв. за Илинка Никифорова и 150 хиляди за Иван Иванов. Разследването на Специализираната прокуратура е за сметоизвозването и снегопочистването в града. Досъдебното произвеждане е формирано по отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия за интервала от 2012 - 2016 година. По неофициална информация зад сметопочистването в Перник стоят компании на близкия до братя Галеви Фьодор Фьодоров.

Неофициално сметоизвозването в Перник се управлява от предприемачи с разнородна активност, сподели ръководителят на профилираната прокуратура Иван Гешев.
Иван Гешев - началник на Специализираната прокуратура: Това е обществена загадка за целия град, няма да изтъквам все още имена.
Разследваният контракт е подписан по време, когато изпълняващ длъжността кмет става Илинка Никифорова, тъй като определената за кмет Росица Янакиева става народен представител. Спецпрокурорите са открили, че на 9 септември Никифорова със заповед е упълномощила сметопочистването на една компания,а общината е имала главен настоящ контракт с друга компания.Обяснила дейностите си с бедствено състояние с боклука в Перник.

Иван Гешев - началник на Специализираната прокуратура: Бедствието е неработеща компания в продължение на 3 дни, умишлено съгласно нас основана.
Така, съгласно проверяващите, в нарушаване на закона са платени към 1 млн. и 300 хиляди лв. на компания, наета за спешната обстановка и още 500 хиляди лв. на компанията, която имала контракт с общината. Според Гешев и двете компании били под контрола на едно и също лице.

Иван Гешев - началник на Специализираната прокуратура: Фактически за една и съща работа е платено 4-5 пъти, без тя действително да е осъществена, без да има протоколи, без да се уточнят регионите.
Два месеца по късно кмет на община Перник с решение на общинския съвет става Иван Иванов. По негово време са разплатени и въпросните пари.

Иван Иванов - някогашен кмет на Перник: Какво сте създали по отношение на този контракт желаеме да разберем? Значи аз, в случай че съм го платил, по този контракт там има нужните документи, само че вие желаете да разясня нещо, за което аз не знам.Аз изобщо не знаех за тази инспекция на прокуратурата, сутринта останах изумен.
Иван Иванов призна, че по времето до момента в който е бил кмет от финансовата ревизия са идвали на инспекции и са му формирани 2 акта, още веднъж свързани с боклука на Перник, които той обжалвал в съда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР