обвинение за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества

...
обвинение за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества
Коментари Харесай

Пуснаха под домашен арест фелдшер от варненския затвор, обвинена в търговия с дрога

 обвиняване за държане за разпространяване на високорискови наркотични субстанции в институцията, в която работи, оповестяват от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

Апелативната прокуратура посочи материалните и гласни доказателства, които сочат, че фелдшерът е съпричастна към действието, за което е привлечена към отговорност. Служителката на пандиза би могла да извърши закононарушение, в случай че е с по-лека мярка. Тя заема служба в държавно институция, а като здравно лице е следвало да се грижи за здравето на лишените от независимост. Вместо това е нарушила закона. Би могла да го стори още веднъж, като влияе на очевидци. Поведението й е укоримо от морална позиция, акцентира обвиняването.

Защитата на 51-годишната жена изясни, че няма данни тя персонално да е оперирала с опиати. Свидетелите против нея са лица, които изтърпяват наказване отнемане от независимост и обясненията им следва да се одобряват с нерешителност. Фелдшерът не би могла да въздейства върху очевидци, уточни юристът на Мария: те са в пандиза, а даже с по-лека мярка за неотклонение тя не би имала достъп до тях отвън работното си място.

Обвиняемата, която по силата на определение на Варненския областен съд от 16 март е арестувана под стража, не се яви в залата. В неделя е била конвоирана до болнично заведение и по неотложност е призната за лекуване.

Апелативният съд одобри за основателна жалбата й против задържането под стража, въпреки да има данни, че е направила закононарушението - като фелдшер в медицинския център на пандиза, е държала високорискови субстанции. Претърсванията, изземванията и свидетелските показания водят до обосновано съмнение, че Мария З. има отношение към действието, за което е упрекната. Съдебният състав обаче не откри съображение да поддържа съмнението, че би се укрила – заради зрялата си възраст, трудовата ангажираност, фамилното състояние и неналичието на предишни осъждания. Затова реши, че по-лека мярка за процесуална насила е съответна и може да осуети осъществяване на друго закононарушение. Съдът регистрира и влошеното здравословно положение на Мария, което се потвърждава с хоспитализацията й преди два дни.

Вземайки поради всички тези фактори, Апелативен съд Варна откри за оправдано да дефинира " домакински арест “ с потребление на електронно средство за наблюдаване във връзка с фелдшерката, обвинена за държане за разпространяване на високорискови наркотични субстанции.

Определението на въззивната инстанция е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР