Обвинение се повдига след наличието на достатъчно доказателства, а преценката

...
Обвинение се повдига след наличието на достатъчно доказателства, а преценката
Коментари Харесай

Прокуратурата за Булгаргаз: Кабинетът няма право да се меси

Обвинение се повдига след съществуването на задоволително доказателства, а преценката за това се прави от наблюдаващия делото прокурор и представители от изпълнителната власт нямат право да се намесват по тези въпроси. Това съобщи зам.-градският прокурор Чавдар Пастованов в отговор на вчерашното изказване на премиера Кирил Петков, който попита какво прави прокуратурата по разследването към Булгаргаз.

Не може да се оказва непосредствено или косвено въздействие върху преценката кой и по кое време да бъде притеглен като обвинен. Изпълнителната власт посредством медийни изявления оказва косвено въздействие по случая " Булгаргаз ", обявиха от държавното обвиняване. И оповестиха, че са били известени за формирани от Министерство на вътрешните работи досъдебни производства по факса. Те почнали от разпита на един единствен очевидец. Едното било за неизгодна договорка, свързана с лице от " Булгаргаз ", а другото за закононарушение по работа, обвързвано с лице от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Наблюдаващият прокурор Мариян Александров уточни, че досъдебното произвеждане по случая с " Булгаргаз "  и КЕВР е формирано от проверяващ служител на реда в Главна дирекция " Национална полиция "  на 28 януари. Голяма част от конфискуваните материали от Министерство на вътрешните работи, както и получени от ДАНС документи от " Булгаргаз " и други търговски дружества все още не били предоставени на прокуратурата. По тази причина прокурорите започнали да правят процесуално-следствени дейности.

" Двете каузи за закононарушения са формирани по главните сформира без никаква конкретика от страна на проверяващите служители на реда. От материалите може да създадем извода, че предметът на следствието така наречен неизгодна договорка касае продажбите на остатъци на газ на двете лицензирани тържища ", сподели Александров.  " От разпити на очевидци ние сме открили следното: Двете тържища - държавната " Газов Хъб Балкан " и частната „ Българска енергийна комерсиална платформа “ АД са лицензирани от КЕВР и равнопоставени. Няма отговорности чиновниците на „ Булгаргаз ” да вземат участие на двете тържища. Разликата е, че частната дава гаранция за погашение на сумите по покупко-продажбите ", добави той. И посочи, че преди да е подписана договорката, сумата се превежда предплатено на 100%. " Не е допустимо отричане или вреда за купувача. Лицата, които подписват тези покупко-продажби, са от „ Булгаргаз ”. Нямат отговорности да рапортуват покупко-продажби. Те са анонимни. До този миг никой не знае кой е продавач и покупател по договорката. След като договорката е реалност, тогава стават ясни и те ", изясни той. По думите му тези продажби са безусловно действителни. " Разследването е в ранен стадий, предстоят още разпити на очевидци ", акцентира Александров.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР