Обвинени в престъпление в САЩ са започнали да използват заплахата

...
Обвинени в престъпление в САЩ са започнали да използват заплахата
Коментари Харесай

Използват заплахата от COVID-19 като оръжие в САЩ

Обвинени в закононарушение в Съединени американски щати са почнали да употребяват опасността от смъртоносната болест от новия ковид (COVID-19) като оръжие при набези против полиция, продавачи в магазини и бакалии, които се пробват да запазят страната изхранена по време на карантината, оповестява " Ройтерс ".

Заплахи за разпространяване на COVID-19 са били регистрирани в цялата страна, повдигайки въпроси дали щатите ще тръгнат към криминализиране на потреблението на новия ковид като оръжие, методът, по който повече от половината американски щати направиха закононарушение неразкритото излагане на ХИВ, откакто рецесията със СПИН избухна през 1980-те години.

Мъж от щата Мичиган избърсал носа и лицето си в ризата на чиновник в магазин, който се опитвал да наложи условието за носене на маска. 68-годишният мъж е бил упрекнат в незаконно нахлуване и засегнатост и, в случай че бъде наказан, го грозят три месеца зад решетките и санкция в размер на 500 $.

В град Сейнт Питърсбърг, щата Флорида, мъж се изкашлял и изплюл по служители на реда и заплашил, че ще популяризира вируса, до момента в който те отговаряли на позвънявания за домашно принуждение в дома му. Него го грозят до пет години затвор по федерални обвинявания за осъществяване на машинация с биологично оръжие, откакто резултатите от неговите проби за ковид се оказали негативни.

Човек от Сан Антонио, щата Тексас, твърдял в обява във " Facebook ", че е платил на някого за разпространяване на ковид в хранителни магазини. Въпреки че опасността му e била сметната за подправена, той също е бил задържан и упрекнат в машинация с биологично оръжие. Той твърдял, че се е опитвал да възпира хората да посещават магазини в опит да предотврати разпространяването на вируса, показаха от прокуратурата в Тексас.

Ню Джърси е измежду първите щати, които обмислят да трансфорат в закононарушение отправянето на " достоверна опасност за заразяване на различен с COVID-19 или сходно инфекциозно заболяване, което е провокирало социална изключителна обстановка ", съобщи представител на Националната конференция на щатските законодателни органи.

Защитници на ХИВ-позитивни хора означиха, че щатите, които изготвят такива закони, би трябвало да внимават да не ги вършат толкоз необятни, че да санкционират бедните и малцинствените общности, както демонстрират изследванията във връзка с криминализацията против ХИВ, съгласно Института " Уилямс " за право и обществена политика във връзка с половата ориентировка и джендър идентичността към Училището по право в университета UCLA в щата Калифорния.

През последните четири десетилетия най-малко 26 щата одобриха закони за криминализиране на излагането на ХИВ. Престъпленията варират от захапване до даряване на кръв и в множеството случаи не е нужна ХИВ зараза, с цел да може човек да бъде упрекнат в " незаконно предаване на ХИВ ".

Няколко изследвания са открили, че законите за криминализиране на ХИВ са ориентирани към малцинствата, акцентира Брад Сиърс, доцент по право в Училището по право към UCLA. Тези закони били основани в отговор на негативния стандарт за " гей или бисексуален мъж див звяр ", посочи той.

Криминализацията на COVID-19, въпреки това, не набира мигновено сили, защото визира най-вече възрастните хора и хората с предшестващи болести, уточни Сиърс.

Но той сподели, че, защото пандемията от ден на ден се концентрира измежду бедните американци и цветнокожите, това може да промени апетитите на щатите за опити за криминализиране.

" Това би могло да усили риска щатските законодателни органи да одобряват наказателни закони, на които изкупителни жертви да са самите хора, които би трябвало да бъдат предпазени ", предизвести Сиърс.

В щата Ню Джърси, законопроект на републиканския сенатор Кристин Корадо за наказване на всички, наказани за опасност за разпространяване на COVID-19, с до 10 години зад решетките и санкция в размер на 150 000 $, е бил прегледан от комисията по бюджет и бюджетни заеми към щатския сенат тази седмица.

" За тези, които считат, че е смело да си правиш такива заболели смешки - ще си понесете следствията от неприятните си решения. Тези закани няма да бъдат признати леко, а тези, които бъдат приети за отговорни, ще бъдат осъдени в най-голяма степен от закона ", настоя Корадо. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР