Обвинената за убийството на руския военен блогър Владлен Татарски 26-годишна

...
Обвинената за убийството на руския военен блогър Владлен Татарски 26-годишна
Коментари Харесай

Бомбата в Санкт Петербург: коя е Даря Трепова

Обвинената за убийството на съветския боен блогър Владлен Татарски 26-годишна жена до неотдавна е живяла и учила в Санкт Петербург. Според публицисти Даря Трепова е приключила художествено учебно заведение и Лицей № 408. Дъждовни води откри, че студентка с това име е приключила лицея през 2015-а година с дипломна работа на тематика " Наказателна психиатрия ". Нейният труд бил посветен на насилственото приемане на наказани лица в психиатрична болница.

След това Трепова е учила медицина в Държавния университет в Санкт Петербург. На неговия уебсайт към момента може да се открие информацията, че тя е взела изпита за допускане до упражняване на медицински действия през декември 2018-а година. След детонацията университетът разгласи, че Трепова към този момент не учи там - напуснала през 2019-а.

Гипсов бюст, цялостен с експлозиви

На четвърти април Даря Трепова бе задържана в Москва - по обвиняванията, че е виновна за терористична офанзива в бар в Санкт Петербург, довела до детонация и предизвикала гибел. При нападението почина съветският боен агитатор Владлен Татарски, чието същинско име е Максим Фомин. Трепова ще бъде арестувана най-малко до втори юни. 

Тя е упрекната и в нелегално преместване на взривни устройства. Според съветското разследване на втори април вечерта тя " по напътствие на лица, настоящи от територията на Украйна, е занесла в заведение в центъра на Санкт Петербург бюст, цялостен с експлозиви ", и го е предала на блогъра.

Кой е Владлен Татарски?

Убитият прокремълски блогър Владлен Татарски има над 560 000 почитатели в канала си в Телеграм, в който интензивно поддържа войната в Украйна. По време на атентата той бил на среща със свои поддръжници в бар в Санкт Петербурт. Участници в нея споделят пред медиите, че в началото уредниците не разрешили внасянето на гипсовия бюст заради опасенията, че в него може да е скрита бомба. Твърди се, че самият Татарски поискал бюстът да му бъде даден. Малко по-късно се състояла експлозията, при която пропагандаторът почина, а над 30 души бяха ранени.

Барът в Санкт Петербург след експлозиятаСнимка: Investigative Committee of Russia/Handout via REUTERS

При разпита Трепова декларирала, че персонално е предала статуетката на Татарски. В нея, съгласно източник от осведомителна организация " Интерфакс ", може да е била скрита бомба, ръководена от разстояние, с потенциал от 100 до 200 грама тротил. Експлозивът явно е бил задействан след предаването на подаръка. Самата Трепова бързо е напуснала мястото.

" Тя не е знаела какво внася в бара "

Даря Трепова работела в магазин за облекла в Санкт Петербург, само че преди около месец напуснала и се преместила в Москва, твърди порталът " Медиазона ", който се базира на нейни родственици. Тя е омъжена за Дмитрий Рилов, който сега живее в Грузия. На 24-и февруари 2022а година - денят, в който стартира съветската инвазия в Украйна, Рилов и Трепова са били задържани на антивоенна проява в Санкт Петербург. Дмитрий Рилов е член на " Либертарианската партия на Русия ".

" Вярвам, че Даря е била употребена от някои хора за личните им цели. Напълно сигурен съм, че тя не е знаела какво тъкмо внася в бара ", написа Рилов в Телеграм. Той акцентира, че брачната половинка му е " доста благ и сензитивен човек ", който в никакъв случай не би направил ликвидиране.

Кой стои зад убийството?

Руският комитет за битка с тероризма дефинира Даря Трепова като " дейна поддръжничка " на антикорупционната фондация на Алексей Навални. На уеб страницата на комитета написа, че офанзивата е била планувана от украинските служби с присъединяване на сътрудници на неправителствената организация. Нейният началник Иван Жданов пък съобщи, че блогърът е бил премахнат от ФСБ.

Цветя на гроба на Владлен Татарски в Санкт ПетербургСнимка: Anton Vaganov/REUTERS

На четвърти април съветската " Национална републиканска войска " (НРА) пое отговорност за детонацията. Изявлението на " Петербургската колона на НРА " бе оповестено от канала в Телеграм " Роспартизан " и по-късно публикувано от някогашния съветски народен представител Иля Пономарьов, който от години живее в Украйна.

Организацията отхвърля да е има връзка със структури в чужбина. Същевременно приканва правозащитните организации да оказват помощ на Даря Трепова и на други почтени хора. До 21-и август 2022-а година за НРА не се знаеше нищо. Тогава Пономарьов съобщи, че тя е виновна за атентата с кола бомба против Даря Дугина, дъщерята на известния идеолог Александър Дугин. Тогава самата група не удостовери това.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР