Обвинен съм в това, че не съм саботирал решение на

...
Обвинен съм в това, че не съм саботирал решение на
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: Обвиняват ме, че съм изпълнил решение на МС

Обвинен съм в това, че не съм саботирал решение на Министерски съвет , което е взето със забележително единогласие. Това е мнението на Трайчо Трайков , един от упрекнатите по продължаващото към този момент три години дело за приватизация на ЕVN . Миналата неделя се извършено последното съвещание, а до края на седмицата се чака и правосъдното решение . Освен Трайков подсъдими са и предприемачът Иво Прокопиев и някогашният финансов министър Симеон Дянков.

" Обвинението е за какво не съм саботирал решението на Министерски съвет . В самия обвинителен акт има констатация, че съм извършил решение на Министерски съвет. Не знам за какво това въобще се назовава обвиняване ", съобщи Трайчо Трайков в студиото на БиТиВи.

Трайчо Трайков изясни процедурата: Правителството взема решение, а Агенцията по приватизация, която е на послушание на Министерски съвет, я прави. Ролята на министъра на енергетиката като принципал е да позволи организацията да продаде дялове. Трайчо Трайков акцентира, че министърът няма пълномощията да продава дялове от EVN , а в случай че се опита да попречи - би било законово нарушаване . Процедурата се поема от Агенцията за приватизация - по това време с началник сегашния министър на стопанската система Емил Караниколов. Агенцията за приватизация има изпълнителен и контролен препоръки, през които минават всички решения. Обвинението няма искания към Караниколов или изобщо към работата на Агенцията. Нито за тази договорка, нито за идващите две.

Ролята на един министър е да извършва държавната политика в съответния сектор, а ролята на прокуратурата е да следи дали това се прави. Освен това един министър освен няма никакви отговорности, само че и няма правото да се бърка в процедурата на Агенцията по приватизация, уточни Трайчо Трайков.

По такава процедура са се взели решенията освен за EVN, само че и за всичките миноритарни пакети на елетроразпределителните сдружения .

Според него експертизата е посочила, че постигнатата на борсата цена е по-висока от някои от разновидностите за обективна цена. " Прокуратурата е направила качамак от сметки, в които съпоставя ябълки с круши ", разяснява Трайков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР