Обвързващите ни ангажименти в споразумението между Булгаргаз“ ЕАД и турската

...
Обвързващите ни ангажименти в споразумението между Булгаргаз“ ЕАД и турската
Коментари Харесай

Министър Радев: Ще търсим по-добри условия с Боташ, 13 години срок е смущаващо дълъг срок

Обвързващите ни задължения в съглашението сред „ Булгаргаз “ ЕАД и турската държавна енергийна компания „ Боташ “ не са малко, само че има и независимост - точно в нея се надяваме да реализираме по-добри условия по време на договарянето сега с турската компания.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев по време на чуването му в Народното събрание.

Радев още веднъж акцентира пред депутатите, че подписаният документ е съглашение, в границите на което текат договаряния и контрактуваните клаузи има опция да се усъвършенстват и предоговарят. Споразумението е с гриф, което го пази от изнасяне на информация, предизвести депутатите Радев.

Няма подписано съглашение за междусистемна съгласуваност сред България и Турция, само че има тристранен протокол и е избран потенциал на входна точка " Странджа ", сподели още министъра на въпрос на ГЕРБ.

От " Възраждане " подчертаха, че съглашението провокира месеци наред въпроси към някогашния енергиен министър Росен Христов, по времето на който беше подписан договорът.

Какъв е обсегът на съглашението беше главният въпрос, който депутатите задаваха на министъра.

Като " най-сложния и сложен въпрос " - по този начин Радев дефинира питането на хората на Костадинов дали съглашението е положително и дали пази националните ни ползи.

От думите му стана ясно, че моделът на ценообразуване не визира и не ощетява " Булгаргаз ".

Радев подчета, че е транспарантен поризходът на доставения газ, срокът на съглашението е 2035 година, а изискванията за преустановяване - тежки.

Споразумението не обхващало задължения във връзка с възможна интервенция на " Боташ " в газопреносната ни конструкция или тази обвързвана със предпазване, стана ясно още от думите на министъра.

От Българска социалистическа партия ще упорстват да бъде основана анкетна комисия за съглашението.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР