Обвързаната подкрепа в България доказа значението си по време на

...
Обвързаната подкрепа в България доказа значението си по време на
Коментари Харесай

Зам.-министър Кръстева: Обвързаната подкрепа доказа значението си по време на пандемията

Обвързаната поддръжка в България потвърди смисъла си по време на пандемията. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на видео среща с държавния секретар на Федералното министерство на прехраната и земеделието Беате Каш.

Тя акцентира, че тази помощ е изключителна значима за страната ни, защото посредством нея се подкрепят главните браншове, а точно „ Животновъдство “ и „ Плодове и зеленчуци “.

Птицефермите ще получат по 430 лв. за всеки нает служащ

„ Когато ние се намирахме в една пандемична конюнктура със затворени граници и спрени благоприятни условия за предвижване, тези браншове съумяха да бъдат съответни и да отговорят на потребителските потребности “, разясни заместник-министър Кръстева. Тя посочи, че в обвързаната поддръжка са заети близо 40 % от служащите в България. „ Считаме, че би трябвало да се прояви по-голяма упоритост за приемане на по-високи равнища за нея. По този метод ще се подсигурява обществената и икономическа резистентност на бранша. Съчетана и с увеличената екологична упоритост, ще докара до изцяло осъществяване на задачите на новата ОСП “, безапелационна бе Вергиния Кръстева.

От своя страна Беате Каш съобщи, че и други страни-членки на Европейска комисия упорстват за по-високи равнища на обвързаната поддръжка в идващия програмен интервал. „ За нас тази тематика е едно извънредно предизвикателство, тъй като Германия е резервирана даже по отношение на предлагането на Европейска комисия за 10 +2 % обвързана поддръжка. За да се реализира някакъв резултат ще би трябвало и двете страни да създадем стъпка към средата “, добави държавният секретар на Федералното министерство на прехраната и земеделието.

Двете разискаха значимите тематики за бранш „ Земеделие “, които ще бъдат на дневен ред по време на немското председателство на Съвета на Европейски Съюз, а точно бъдещата Обща селскостопанска политика и Многогодишната финансова рамка.

Заместник-министър Кръстева посочи, че земеделският бранш в България чака ефикасен спор за завършване на финансовите параметри на ОСП след 2020 година Тя добави, че в подтекста на невижданата рецесия COVID-19, предприемането на всички вероятни незабавни дейности за поддръжката на приходите и компенсиране на загубите на най-уязвимите производители, преработватели и търговци във всички страни членки на Европейски Съюз, продължава да е от основно значение.

„ Възвръщането към дейни полемиките и постигането на навременно съглашение по отношение на бъдещата ОСП и Многогодишната финансова рамка е поръчител за опазване на устойчивостта и конкурентоспособността на бранша, освен в актуалната обстановка, само че и в границите на идващия програмен интервал “, сподели още заместник-министърът на земеделието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР