Обувките, глупако! Всеки, който твърди нещо различно, е заблуден. Без подсилените,

...
Обувките, глупако! Всеки, който твърди нещо различно, е заблуден.
Без подсилените,
Коментари Харесай

Нови маратонки заплашват всички рекорди в дългите бягания

Обувките, глупако! Всеки, който твърди нещо друго, е подведен.

Без подсилените, супербързи маратонки от прототипа alphaFLY на " Найки " - тези с платформа, която да накара Зиги Стардъст да припадне, - Елиуд Кипчоге нямаше да счупи двучасовата преграда в класическата отдалеченост на 42,195 км във Виена.

Без тези Vaporfly Next%, също на " Найки ", подсилени с карбонова фибропластина и по-дебел пласт пяна за по-добър пружинен резултат, Бриджид Косгей несъмнено нямаше да прати в историята международния връх на Пола Радклиф в женския маратон единствено ден по-късно в Чикаго.

А без тези потребителски модели в цвят на къс с лайм на цена от 239,99 паунда в най-близкия магазин на " Найки " легионите фенове бегачи сигурно няма да могат да откъсват секунди и минути от персоналните си достижения.

Разбира се, че са обувките. В взаимозависимост от модела и спортиста нормално

 

те усъвършенстват с 4-5% човешките благоприятни условия при бягане

 

- което се трансформира в минута до 90 секунди по-добро време при първокласен играч на маратонска отдалеченост при мъжете. Дори може би и повече.

Но имаме вест за спортистите и сътрудниците, които приканват интернационалната асоциация (IAAF) да забрани тези обувки. Това няма да стане. Всъщност няма да е огромна изненада, в случай че в скоро време конкуренцията за по-добра технология за армиране на маратонките придобие нуклеарни размери.

Защо? Ами в понеделник софтуерната комисия на IAAF, която изследва модела Vaporfly на " Найки " още от 2017 година, организира значим конферентен диалог, в който се включиха учени от Университета на Куинсленд и правни специалисти. Въпреки че разговорът беше непокътнат в строга загадка, няма никакви индикации, че тези обувки ще бъдат неразрешени.

От оскъдната изтекла информация стана ясно, че по-скоро в идващите няколко седмици ще бъде импортирано предложение към Съвета на IAAF моделът да бъде публично утвърден като юридическо доказателство, че не дава " двигателна помощ " на спортистите. С други думи, в случай че единственият източник на сила си остава човешкото тяло, стъпило в обувките, те ще бъдат напълно легална част от оборудването.

Това може толкоз да преобърне играта, колкото въвеждането на истинските Vaporfly през 2016 година При такива правила обувките, които Кипчоге носеше във Виена (за тях се твърди, че съдържат три карбонови фибропластини, четири пласта подплънки и два обособени пласта пяна в подметката за понижаване разхода на сила със 7-8%), биха били разрешени в публични надпревари. Тогава забравете за 90-секундното преимущество на Vaporfly в маратона,

 

alphaFLY може да обезпечи три минути и от горната страна по-добро време

 

Някои ще издигнат плещи. В последна сметка спортът и технологията постоянно са вървели ръка за ръка. Ето да вземем за пример колоездачният тим на " Инеос " (бившия " Скай " ) употребява капли за своите колела, доставени от Германия против 6000 паунда чифтът, които са по-леки и по-твърди, в сравнение с тези на другите отбори. Това безспорно дава преимущество. Също по този начин актуалните гуми пестят по 40 секунди при изкачването на Алп д`Юез спрямо тези отпреди 20 години - още един знак по какъв начин технологията неизбежно пренаписва разпоредбите и книгите с върхове.

Но леката атлетика би трябвало да е друга. С дребни изключения - като раздялата със сгуриената писта - софтуерните нововъведения са фини и постепенни. Кажете на някого, че бягате маратон за три часа и това ще значи едно и също, без значение дали сте го създали през 1985 или 2015 година Но колкото и удивително да беше бягането на Кипчоге във Виена, няма по какъв начин да знаем до каква степен то се дължеше на самия него и какъв брой огромно беше въздействието на неговите обувки.

Знае се, че моделът Vaporfly може да прекатурва събитията в значими надпревари. В олимпийските квалификации на Съединени американски щати за женския маратон през 2016 година три състезателки на " Найки " финишираха в Топ 4 - обути с прототипа на специфичните маратонки. Ейми Краг и Шалейн Фланаган приключиха първа и трета, а с " редови " модел Кара Гаучър остана четвърта. Разликата сред Фланаган и Гаучър е 65 секунди.

Вярно, твърди се, че други марки като " Сокъни " и " Ню Баланс " са покрай изобретяването на сходни обувки. Но " Найки " се откъсна толкоз напред през последните три години, че

 

останалите може единствено да гадаят каква отдалеченост имат да преодоляват

 

И не става дума единствено за шосейните бягания. На международното състезание по лека атлетика в Доха `19 предишния месец Сифан Хасан и Лора Мюир бяха най-ярките образци измежду десетки състезателки, които бягаха обути в първообраз на " Найки ". Трябва да се означи, че за по-добрите резултати в Катар спомогнаха също огромната горещина, неналичието на вятър и изключително бързата настилка на пистата на ст. " Халифа ".

Е, какво би трябвало да се направи? Ясно е, че юридически ще бъде доста мъчно да се забранят маратонките Vaporfly, в случай че използването им е толкоз необятна през последните съвсем три години. Така че вместо това въпросът ще бъде по какъв начин да се откри компромисното решение сред окуражаването на нововъведенията и запазването на фундаменталните полезности на леката атлетика: повсеместност и почтеност.

Едно обосновано предложение, направено от откривателите Джефри Т. Бърнс и Никълъс Там в английското списание " Спортна медицина ", е да бъде въведено предписание, регулиращо дебелината на подметката. " Ако тя бъде закрепена на 31 мм, сегашните спортни обувки ще останат законни и всички спомагателни преимущества на съответния модел ще би трябвало да се вписват в тази геометрия, гарантирайки, че

 

оборудването ще продължи да бъде единствено аксесоар

 

на физиологичната конкуренция ", гласи техният мотив.

Както Бърнс и Там допълват, сходни правила към този момент съществуват в скока на височина и скока на дължина, ограничавайки дебелината на петата на обувките. А въвеждането на стандарт и за маратонките за тичане " би осигурило бистрота, която ще изпревари опитите да се оспорва всяко изобретение. "

Но каквото и да предприеме IAAF, тя би трябвало прецизно да съблюдава своето лично предписание 143.2, което гласи, че обувките " не може да бъдат конструирани по този начин, че да носят на състезателите нечестна помощ или преимущество ".

Да, спортното поле в спорта в никакъв случай не може да бъде изцяло уравновесено. Но и не трябва да остава очевидно наклонено в една посока.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР