Обувки от ананаси!? Е, да, звучи странно..., но плодът смело

...
Обувки от ананаси!? Е, да, звучи странно..., но плодът смело
Коментари Харесай

Зелена светлина: ​Обувки от ананаси

Обувки от ананаси!? Е, да, звучи необичайно..., само че плодът самоуверено навлиза в стилната промишленост. Използват се листата му, които са богати на фибри. Стара традиция от Филипините за производството на тъкани, която една испанка преоткри.

доктор Кармен Хиоса: Да, това е материалът, направен от фибрите в листата на ананаса.
Защо фибрите от ананас ли? Защото са извънредно здрави и еластични. В продължение на 8 години Кармен опитала и търсела вярната формула, с цел да получи стремежи материал. Резултатът демонстрира, че напъните са си коствали.

доктор Кармен Хиоса: Не желаех да е със структурата на елементарната кожа, а да е като плетеница от нишки.
За да се създаде един квадратен метър от материала са нужни 460 листа, а те могат да бъдат събрани от 16 дървета.
доктор Кармен Хиоса: Може да ви се коства доста - само че, знаете ли, че в целия свят 13 милиона ананасови листа отиват на боклука. А тях могат да бъдат направени 55- милиона квадратни метра кожа.
Кожата от ананасови нишки към този момент се употребява от над 500 заводи. Интерес демонстрират и огромни фешън компании.
Тимъти Сютън, креативен шеф на компания за произвеждане на обувки: Хората са доста любопитни към материала. Когато схванат, че е от ананас, стартират да го преглеждат, да разпитват.
А какво се случва с материала, когато завали дъжд? Няма проблем, твърди Кармен, тъй като ананасовата кожа е водоустойчива.

Създаденият от испанската изобретателка материал отговоря на всички характерности на обичайна кожа и е потвърдил свойствата си във Филипините.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР