Обучителен център с украински деца. Снимка: Искра.бг Днес откриха новия Обучителен

...
Обучителен център с украински деца. Снимка: Искра.бг
Днес откриха новия Обучителен
Коментари Харесай

Модерен обучителен център в бургаска градина: Украински деца ще учат, творят и играят

Обучителен център с украински деца. Снимка: Искра.бг

Днес откриха новия Обучителен дневен център за деца бежанци от Украйна . Той се обитава в ДГ „ Райна Княгиня “ в ж.к. „ Славейков “. Центърът е по план на УНИЦЕФ България и Община Бургас. По време на откриването тирада държа и координатор на УНИЦЕФ:

По този прелестен мотив разговаряхме с директорката на детската градина Радослава Белчева . Тя сподели особено за Искра.бг :

„ В детската градина се осъществя активност, която е в взаимна самодейност на УНИЦЕФ България и Община Бургас, които разработеха този план. Той има за цел да се приобщят украински деца на възраст от 3 до 14 години към нормалната детска среда. Проектът е създаден, тъй че да може да се отглеждат деца от украински генезис по график. С тях ще се занимават техни преподаватели, експерти и психолог. Предвидено е да има и български учители, които да подкрепят усвояването на нашия език, с цел да може да има една по-добра интеграция към живота в България. “

Центърът за дневна грижа действа от две седмици и се посещава от над 80 деца. Те са в две посоки в дневна грижа и в начално обучение . На първия етаж се дава дневна грижа за деца от 3 до 6 години , а вторият е завършен като пространство за споделено учене на деца от I до IV клас. В него се оферират услуги за ранно и продължаващо образование , действия за неофициално образование, психо-социална поддръжка и действия с родители.

„ Помещението, в което ще се правят тези действия, беше един негоден блок, който сега е реновиран напълно. Там са предоставени доста положителни условия за децата и техните преподаватели “ , обясни директорката на ДГ „ Райна Княгиня “.

Йорданка Ананиева , зам.-кмет „ Образование, опазване на здравето, обществени действия и юношески политики “ към Община Бургас, сподели в речта си:

„ Сбъдва се една фантазия, с помощта на огромните сърца на УНИЦЕФ. Искам от името на Община Бургас и от името на нашия кмет Димитър Николов да заявя, че ние се усещаме удовлетворени от реализирането на този план. Мили деца, продължавайте все по този начин слънчево да се усмихвате, все по този начин да бъдете радостни, да събирате нови другарства. Благодаря на екипите, които работят с децата и на доверието на родителите им към Община Бургас и УНИЦЕФ. “

Можете да чуете посланието на Ананиева във видеото:

В детска градина се отглеждат, възпитават и образоват деца от едногодишна възраст до постъпването им в I клас. Градината е с потенциал 8 групи , от които – 6 култивиран и 2 яслени групи. От управата на детското заведение показаха:

„ За нас е значимо да превърнем нашата детска градина в обичано място за децата, осигуряващи прочувствен комфорт за тях, оптимално развиване на личностния капацитет и целенасочена подготовка за учебно заведение с екип от виновни учители. В детската градина работят квалифицирани педагогичен експерти – млади, амбициозни, изобретателни, преминаващи през квалификации и нововъведения, с които да доближат ДОС /Държавен учебен стандарт/ и европейските стандарти. В детската ясла за децата се грижат медицински сестри с богат опит и професионализъм. Хармоничния режим на всяка възрастова група включва ежедневни занимания с децата, доста часове навън, занимания с спомагателни действия /школи/, следобеден сън и здравословно хранене. “

На откриването на Обучителния дневен център участваха посетители от София, представители на Общината и на УНИЦЕФ.

Всички присъстващи се сплотиха към това, че децата би трябвало да запазят най-ценното нещо – усмивката си .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР