Обучения за това как да познават гръбначните изкривявания при децата

...
Обучения за това как да познават гръбначните изкривявания при децата
Коментари Харесай

Столични учители ще се учат как да познават гръбначни изкривявания при децата

Обучения за това по какъв начин да познават гръбначните изкривявания при децата стартират учителите по физическо образование и спорт в София.

Те ще са част от акция за ранна диагностика на гръбначни изкривявания на Столичната община. Обучения ще се проведат на най-малко 400 учители - най-малко по двама от всички над 200 учебни заведения в София.

" Целта на програмата е учителите оптимално бързо да извърнат внимание на родителите, с цел да подхващат съответните ограничения, с цел да може да се стигне до корекции на тези изкривявания и то по неоперативен път. Проблемът е извънредно сериозен ", сподели ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и добави, че общината желае да улесни родителите да вземат навременни ограничения за здравето на своите деца. Той показа акцията на дванадесетокласници от 19-о СУ дружно с шефа Диян Стаматов и кинезитерапевтът Петър Петров от Сдружението на Шрот терапевтите в България.

Учителите ще вземат участие в образованията непринудено. Те ще се проведат през идващите три месеца и се възнамерява да стартират още идната седмица. В тях ще вземат участие и лекари столичните лечебни заведения.

Програмата ще се състои в две елементи - осведомителна акция и къси обучителни лекции на учителите по физическо образование, изясни кинезитерапевтът Петър Петров и добави, че една от задачите му е да се възстановят годишните прегледи за гръбначни изкривявания. Той сподели и случаи на изкривявания при деца, които не са били навременно открити. По негови данни сред 1 и 3 % от децата в България страдат от идиопатична сколиоза. Много повече обаче са тези с неправилна стойка.

Шрот е немска терапия, която оказва помощ за лекувания на сколиози и кифози.

" За сколиозата няма предварителна защита с изключение на профилактиката ", изясни още той и посочи, че тя не се получава от погрешно стоене.

Всички искащи учители по физическо образование и медицинския екип на учебните заведения ще минат през малко образование, което да ги научи на какво да обръщат внимание при учениците, с цел да може да предлагат на родителите да посетят доктор с детето си при нужда.

Основната задача на Шрот терапевтите е да има минимум деца с гръбначни изкривявания, както и ранното им определяне, с цел да не се стига до интервенции.

" Важно е, с цел да има по-здрави, изправени и красиви деца. Естествено, когато има изкривявания и самочувствието е друго ", сподели шефът и акцентира, че след пандемията гръбначните изкривявания са доста постоянно срещани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР