Обучението в музея, преминало зримо и емоционално през съзнанието на

...
Обучението в музея, преминало зримо и емоционално през съзнанието на
Коментари Харесай

Проф. Пенов: Обучението в музея има траен ефект върху знанията по история

Обучението в музея, минало зримо и прочувствено през съзнанието на учениците, има дълготраен резултат върху усвояването от тяхна страна на познанието за историята на земите ни. 

Радвам се, че в няколко университета в страната към този момент има освен компетентност „ Културно-историческо завещание “, само че и магистърска стратегия по културен туризъм. А културен туризъм без дейното присъединяване на музеите не може да има “.

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов в приветственото си слово в Националния археологически музей при Българска академия на науките при откриването на изложбата, отдадена на 130-та годишнина от основаването на най-старата и най-богата експозиционна колекция на старини в България . Експозицията демонстрира знакови артефакти, постъпили в музея от XIX век насам.

Националният археологически музей е основан като независима институция през 1892 година, а през 1921 година е открит и първият теоретичен институт в България – археологическият. Двете структури по-късно са събрани дружно в Българската академия на науките, която води началото си от 1969 година

За празника археолозите и музейните експерти получиха приветствени писма от президента Румен Радев и от вицепрезидента Илияна Йотова. Директорът на НАИМ доцент Христо Попов сподели юбилейната галерия на гостите, измежду които бяха и министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министърът на туризма Мариела Модева.

„ Нашата татковина е измежду трите европейски страни с най-богато културно-историческо завещание и с него се слави по света. Но, с цел да е по този начин, доста генерации археолози към този момент 130 години влагат себе си в откриването, проучването, опазването и проявлението пред аудитория на това завещание. Няма област или район у нас, в които следите от вашия труд да не са забележими и трайни. Радвам се да съм измежду вас през днешния ден, в  Националния археологически институт с музей, който и в този момент е събрал десетки водещи археолози, който е водач на археологическата просвета у нас, незаместим асистент на всички музеи в страната, мечтан сътрудник за сътрудниците си от целия свят “, сподели министър Пенов. По думите му цялата просвета, цялото познание на света минава през ръцете и мозъците на генерации създатели от музея, с цел да стигне до хората.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР