Обучението по право в българските университети ще се промени из

...
Обучението по право в българските университети ще се промени из
Коментари Харесай

Променят из основи обучението по право в университетите -

Обучението по право в българските университети ще се промени радикално - от изпитите на входа, през образованието до финала, след приемането на план за нова, импортиран за публично разискване от правосъдния министър Надежда Йорданова.

Действащата е от преди приемането на България в Европейски Съюз (1996 г.) и макар многото ѝ промени тя е неспособна да предпостави условия за ефикасно сложно образование - написа министър Йорданова в претекстовете си до държавното управление за правенето на новия нормативен документ.

Как ще се влиза и учи право съгласно плана?

Специалността остава контролирана, ще продължи да се учи пет години (10 семестъра), след които ще се придобива магистърска степен, нужни са минимум 300 заема, минималният хорариум е 3800 часа.

Задочното образование се резервира. Сега задочниците сега би трябвало да покрият 60% от хорариума на постоянните студенти. Новата разпоредба подвига условието на 80%.

Право няма да се преподава в академични филиали.

Прием

Заложените в сегашната разпоредба изпити по български език и литература и по история отпадат. Впрочем, във времето на пандемията, това нейно условие не се спазваше, а приемът се осъществяваше на база оценки от държавните зрелостни изпити.

В плана са дадени два разновидността за банкет:

- вид едно: писмени конкурсни изпити, които ревизират знанията по български език и способността за логическо мислене. Те ще организират при условия и ред, избрани от висшето училище;

- вид две: оценката от матурата по български език и литература е наложителен балообразуващ детайл, а останалите дефинира висшето учебно заведение.

Висшите учебни заведения ще могат да признават взаимно приемните си изпити при условия и ред, избрани от самите тях.

Извън петгодишното магистърско образование по право се вкарват и профилирани магистърски стратегии за приключили право у нас или в приети в България непознати висши учебни заведения. Допълнителните магистърски степени ще се получават за не по-малко от една година, минималният хорариум ще е 750 часа, ще са нужни 60 заема. Приема ще дефинират висшите учебни заведения.

Обучение

Въвеждат се нови наложителни дисциплини - " Защита правата на индивида " и " Организация на правораздаването и правозащитните институции ". Хорариумът им ще е по 75 часа.

Увеличава се хорариумът по някои от в този момент изучаваните наложителни дисциплини. Административното право и развой се разделят и получават независим хорариум. Вместо общо 150 часа, ще се учат 75 часа " Административно право " и 90 часа - " Административен развой " (общо 165 часа). " Право на Европейския съюз " вместо досегашните 75 часа ще се учи 120 часа. С 30 часа повече ще е образованието по " Наказателно процесуално право " – 165 часа. 90 вместо 75 часа ще се учи " Вещно право ". Хорариумът по " Международно обществено право " се усилва от 90 на 105 часа, а по " Данъчно право " - от 75 на 105 ч.

Намалява се хорариумът по " История на страната и правото " на 75 часа при 90 часа в този момент и по " Финансово право " – на 75 от 105 часа.

Всички 22 наложителни дисциплини и минималните им хорариуми съгласно проектонаредбата:
Задължителна дисциплина Хорариум История на страната и правото 75 часа Обща доктрина на правото 105 часа Конституционно право 135 часа Гражданско право (обща част) 120 часа Административно право 75 часа Административен процес 90 часа Вещно право 90 часа Международно обществено право 105 часа Финансово право 75 часа Облигационно право 165 часа Наказателно право 180 часа Семейно и наследствено право 105 часа Международно частно право 105 часа Трудово право 135 часа Търговско право 165 часа Осигурително право 75 часа Гражданско процесуално право 180 часа Наказателно процесуално право 165 часа Данъчно право 105 часа Право на Европейския съюз 120 часа Защита правата на човека 75 часа Организация на правораздаването и правозащитните институции 75 часа
В образователния проект могат да се вкарват и други наложителни дисциплини.

Часовете за лекции не могат да бъдат по-малко от половината хорариум.

Проектонаредбата изисква образованието да обезпечи придобиването на на практика умения и компетентности, които изброява: формулиране и отбраняване на правна теза; анализ на правосъдната практика; решаване на казуси; извършване на научно-юридическо изследване, в това число на работа с национални и задгранични правно-информационни системи; академично писане; участие в диспути, изразителност и правосъдна реторика; подготовка и осъществяване на договаряния по юридически казус; подготовка на планове на юридически документи, в това число на контракти, правни препоръки, искови молби, отговори на искови молби, подготовка на пледоарии, правосъдни актове и други процесуални документи; професионални връзки с сътрудници, клиенти и жители, търсещи юридическа институционална помощ и съдействие; юридическа професионална нравственос.

Висшите учебни заведения наложително би трябвало да включат в избираемите дисциплини " Римско частно право ", " Право на интелектуалната благосъстоятелност ", " Криминалистика ", " Криминология ", " Банково право ", " Наказателно-изпълнително право ", " Правен режим на държавната работа ", " Правен режим на публичните поръчки ", " Потребителско право ", " Екологично право ", " Правен режим на опазването на здравето ", " Правен режим на защита на конкуренцията ", " Правен режим на Вътрешния пазар на Европейския съюз ", " Реторика и академично писане ", " Юридическа нравственос ".

8 от дисциплините са нови. Сега наложително измежду избираемите се включват " Римско частно право ", " Право на интелектуалната благосъстоятелност ", " Криминалистика ", " Криминология ", " Банково право ", " Наказателно-изпълнително право " и " Правен режим на държавната работа ".

Друго изобретение ще задължи университетите да включат като избираема дисциплинираност и образование по непознат език – общоезикова подготовка или профилирано образование с юридическа устременост, според от равнището на притежаване.

Учебна процедура

Увеличава се продължителността на образователната процедура от две на четири седмици и се планува, че тя е наложителна от II до V курс и по дисциплини, изучавани през съответната година. Практическото образование може да се реализира в правни клиники към юридическите факултети. В тях студентите ще могат, с изключение на да слушат лекции, да вършат симулации и да работят с действителни проблеми.

Студентите, които вземат участие в национални, европейски или интернационалните надпревари по право, в правни клиники, кръжоци и други форми на на практика занимания ще имат право на избран брой заеми за това, по преценка на висшето учебно заведение. Ако не желаят заеми, ще могат да се освободят от наложителната процедура.

Единни национални изпити

Въвеждат се национални държавни изпити по публичноправни, гражданскоправни и наказателноправни науки. Студентите ще се готвят по обединен държавен конспект, одобрен от министъра на правораздаването.

" Единният държавен изпит е нужен, с цел да подсигуряваме, че студентите, които приключват „ Право “ дават отговор на обединен стандарт за преценка на качеството им. Държавните изпити имат оценка и би трябвало да сме сигурни, че „ Отличен 6 “. „ Добър 4 “ и „ Среден 3 “ във всички факултети значат едно и също ", разяснява министър Йорданова пред " Лекс ".

В един и същи ден и час възпитаниците на всички юридически факултети в цялата страна ще вземат решение един и същи проблем на писмения си изпит. Изпитът е неизвестен, организира се в постройката на съответното висше учебно заведение, където учи студентът, и продължава 4 астрономически часа. При създаването на въпросите комисията ще приготвя и отговори към тях, които ще се разгласяват на уеб страницата на Министерство на правораздаването в деня на провеждането на писмения изпит, след неговото привършване.

За държавен изпит ще се създават три разновидността на проблем от комисия, избрана посредством обществен чоп и назначена от правосъдния министър. Изпитният вид ще се тегли в деня на изпита в Министерството на правораздаването.

Отговорите ще ревизира държавна комисия. Тя ще афишира резултатите до 3 дни след изпита. Оценката е " издържал " и " неиздържал " и не предстои на преразглеждане. Студентите ще имат право на достъп до писмените си работи.

Получилите оценка " издържал " ще се позволяват до вербален изпит. Той ще се организира в 14-дневен период след оповестяването на резултатите от писмения и ще се поставя пред държавна изпитна комисия, която включва двама хабилитирани преподаватели, надлежно по публичноправни, по гражданскоправни или по наказателноправни науки; един представител на практиката - арбитър от Върховния касационен съд или от Върховния административен съд; прокурор от Върховната касационна прокуратура; прокурор от Върховната административна прокуратура или юрист с юридически стаж не по-малко от 15 години. Комисията ще се назначава след обществен чоп всред лицата, включени в описите, със заповед на министъра на правораздаването.

Студентите ще се правят оценка по шестобалната система.

Оценката и от устния изпит не предстои на преразглеждане.

Издържалите и двата изпита ще получат тапия за приключено висше обучение с професионална подготовка " правист ".

Държавните изпити ще се организират в две изпитни сесии в интервала октомври–декември и март-май.

Проектонаредбата планува тя да влезе в действие от образователната 2023/2024 година, като се изключи условието за сформиране на описи с преподаватели за комисиите и на обединен конспект за държавния изпит. Те ще са подготвени до 6 месеца след обнародването на наредбата в Държавен вестник.

Приетите студенти преди 2023 година резервират своите права и валидността на положените от тях изпити.

Юридическите факултети и висшите учебни заведения би трябвало да трансформират образователните си проекти в границите на образователната 2022/2023 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР