Обучение за спазване на мерките за биосигурност е проведено в

...
Обучение за спазване на мерките за биосигурност е проведено в
Коментари Харесай

Спецкурсове в Смолянско за ловци преди ловния сезон заради свинската чума

Обучение за съблюдаване на ограниченията за биосигурност е извършено в Смолянско преди откриването на сезона за колективен лов на дива свиня. Специализираният курс е по отношение на заболяването " африканска чума по свинете " и в него са взели участие 70 ловни дружинки, 114 ловци, 11 чиновници на РДГ и 18 от ДГС, заяви шефът на Регионалната дирекция по горите в Смолян инж. Венцислав Фурлански.

По думите му наложените ограничавания за ловуване в инфектираните с Африканска чума по свинете зони си остават годни.
“От 01 октомври, според Закона за лова и запазване на дивеча, е позволено груповото ловуване на дива свиня, което се отнася за зоните, в които няма наложено ограничаване. Груповият лов може да се прави през съботите, неделите и в дните, оповестени за публични празници, което значи, че груповият лов за дива свиня се открива от събота, 05 октомври, за зоните, които са отвън инфектираните “, посочи Фурлански по време на съвещание на регионалната епизоотична комисия в Смолян.
Областният шеф Недялко Славов осведоми по кое време изтичат периодите за възбрана на достъпа до терените с установени огнища от Африканска чума  по свинете.
За село Змеица възбраната свършва на 12 октомври, за ДГС „ Извора “ – на 14 октомври, за село Забърдо – на 16 октомври, за Михалково – на 4 ноември, за Павелско – на 5 ноември.   
Според зам.-директора на ЮЦДП инж. Ивайло Исаев за рандеман на дърва за огрев най-проблемните села са останали Борино и Чала, за които се чака възбраната да отпадне на 12-ти октомври. Тогава чак ще се позволи на локалното население на влезе в гората, с цел да добие дърва за зимата.
В Борино има и различен проблем, че се оказва единствената община в Смолянска област, която няма одобрен терен за загробване на инфектирани диви прасета. Причината за това е, че всички горски и общински терени са върху карстови извори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР