Обучение по широкопрофилни професии като възможност за надграждане на придобитата

...
Обучение по широкопрофилни професии като възможност за надграждане на придобитата
Коментари Харесай

Въвежда се обучение по широкопрофилни професии

Обучение по широкопрофилни специалности като опция за надграждане на добитата подготовка ще бъде въведено посредством напълно нов Списък на специалностите за професионално обучение и образование (СППОО).

Правителството утвърди план за изменение на Закона за професионалното обучение и образование, създаден в осъществяване на Националния проект за възобновяване и резистентност. Основната цел на измененията е да се модернизира и усъвършенства правната регулация в региона на професионалното обучение и образование.

В новия лист ще бъде отстранено досегашното свръхдетайлизиране на обособени постоянно сходни специалности. В същото време ще се обезпечи нужната на учащите и на бизнеса информация по отношение на равнището на образование по националните и европейски стандарти. За всяка специалност отсега нататък няма да има изписани специалности, а ще бъдат посочени другите до 4 степени на професионална подготовка за съответната специалност. На тези степени ще подхождат и равнищата по Европейската квалификационна рамка, Националната квалификационна рамка.

Предвижда се образование за постигане на обособени единици резултати от ученето в системата на професионално образование за лица, навършили 16 години, за гъвкаво и поетапно придобиване на познания, умения и компетентности, съответстващи на единиците резултати от ученето в държавните просветителни стандарти, с оглед възстановяване на пригодността за претовареност. Също по този начин се уголемяват опциите за професионално образование, като се регламентира натрупването и прехвърлянето на единици резултати от ученето, оповестяват от МОН.

Проектът вкарва опция за осъществяване на образование по доктрина на специалността от разстояние в електронна среда. Предложените законодателни промени ще обезпечат достъп до професионално образование на по-широк кръг лица, приспособено към самостоятелните им благоприятни условия.

Осигуряването на качеството на професионалното обучение и образование се дефинира като развой, който включва всички стадии в подтекста на Европейската рамка за обезпечаване на качеството на професионалното обучение и образование (планиране, осъществяване на дейностите, самокритика и разбор на постигнатите резултати).

Законопроектът, във връзка с дуалната система на образование, понижава условията към наставниците и дава още една опция за установяване на преподавател по професионална подготовка от учебното заведение, който да извършва и функционалностите на преподавател методик, което е удобна причина за предложение на дуално образование, включително в дребните и междинни предприятия и в по-малките учебни заведения.

Въвеждат се компетентности в региона на околната среда като част от образованието за придобиване на общата професионална подготовка, както и се слага акцент върху характерните цифрови компетентности, нужни за практикуване на специалността в изискванията на софтуерна промяна на стопанската система.

Допълненията в структурата на държавните просветителни стандарти (ДОС) за придобиване на подготовка по специалност дават опция за надграждане на степени, установяване на съвкупността от единици резултати от ученето за придобиване на подготовка по част от специалност и представянето на критерии и средства за оценяване на всяка единица резултат от ученето.

Подобряват се опциите за валидиране на професионални познания и умения. Това ще става посредством авансово сравнение на декларираните от лицето познания, умения и компетентности с единиците резултати от ученето, включени в съответния държавен учебен стандарт за придобиване на подготовка по специалност.

Заложено е и понижаване на административната тежест за центровете за професионално образование (ЦПО). Отпада условието те да дават голям брой документи на Националната организация за професионално обучение и образование (НАПОО), с цел да получат лицензия да организират образования. Проверки на данните, които съществуват в разнообразни регистри, ще се вършат служебно от НАПОО. Освен това към този момент няма да се лишава лицензия, в случай че центърът не е правил образование в продължение на 5 поредни години. Това се прави поради динамичността на пазара на труда и невъзможността да се предвижда в кой миг ще има потребност още веднъж от фрагменти в дадена област.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР