Обучение по проект Българо-Сръбски гурме влак“ се проведе в мездренската

...
Обучение по проект Българо-Сръбски гурме влак“ се проведе в мездренската
Коментари Харесай

Българи учиха сърби да месят хляб от лимец

Обучение по план „ Българо-Сръбски гурме трен “ се организира в мездренската Професионална гимназия „ Алеко Константинов “. Училището е сътрудник по плана, в който вземат участие още Висшето бизнес учебно заведение в сръбския град Лесковац, Търговско промишлена палата – Враца и Регионална комерсиално промишлена палата – Лесковац.

Домакинът на събитието Христинка Минова – шеф на професионалната гимназия показа в резюме историята на образователното заведение и главните цели по плана, оповестиха от общината.

Горан Йович, който е началник на плана, описа за обичайните гастрономически артикули на Лесковац, които ще бъдат сертифицирани като „ Лесковашки грил “.

20 професионални готвачи от двете страни, преподаватели и ресторантьори следиха по какъв начин се прави самун от лимец, демонстриран от обучителя Борис Тасев. В рамките на плана хлябът от лимец също ще бъде регистриран като комерсиална марка със специфичен знак.

Присъстващите следяха деликатно замесването на хляба и слушаха за разликите сред месене на питка с квас и с мая. Утре готвачите ще вършат дърпана баница от Северна България.

 dsc05226-570x320

Общата цел на плана по стратегия INTERREG-IPA CBC България – Сърбия е да се усили броят на туристическите артикули в трансграничния регион, посредством използване на новаторски подходи в региона на туризма, включващи създаването и отбраната на културното завещание. Проектът приключва през октомври 2018г.

Специфични цели на плана са: Сертифициране и отбрана на кръстосани туристически артикули и услуги, които отразявате специфичния темперамент на дестинациите, като обичайни кулинарни артикули от българска и сръбска страна, възстановяване качеството на кулинарните произведения и услуги.

Кухнята на ПГ “Алеко Константинов “ и на Висшето бизнес учебно заведение в Лесковац са оборудвани със модерни и високо софтуерни уреди, част от дейностите по плана.

В продължение на 15 месеца, сътрудниците са взели участие в тренинг-обучения и семинари, гастро-туристически конгреси в двете страни, където са се срещнали със спецификата на българската и сръбската кухни.

Програмата за Трансгранично съдействие Interreg – ИПП България- Сърбия финансира планове, свързани с развиването на резистентен туризъм, младежи и околна среда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР