Обучение по български език като втори чужд език стартира в

...
Обучение по български език като втори чужд език стартира в
Коментари Харесай

Ще се изучава български език в Истанбулския университет

Обучение по български език като втори непознат език започва в Истанбулския университет от тази есен, като към този момент има шестима записани студенти, оповестяват от Министерството на образованието и науката.

Бъдещите българисти се срещнаха със заместник-министър Деница Сачева, която беше на посещаване във висшето учебно заведение. От нея те получиха първите си учебници по български език и книги от български поети и писатели.

Заместник-министърът беседва с ректора проф. Махмуд Ак. Двамата разискаха опцията да бъде разкрита компетентност " Български език и литература " в Катедрата по славянски филологии, като концепцията се поддържа от Факултет " Хуманитарни науки ". Беше реализирана сделка в библиотеката на Истанбулския университет да бъде разкрита и българска секция с литературни творби.
„ Предложих още да се уголемяват хоризонтите на съдействието освен в региона на българистиката, културологията, историята, само че и в научните проучвания. Това е област, в която можем да създадем съществени крачки напред ", съобщи заместник-министър Сачева.

Тя напомни, че Софийският университет неотдавна завоюва огромен план на Европейската комисия за откриване на Център за разбор на огромни данни. „ Това е извънредно съвременна територия, в която се пресичат доста общи ползи, изключително когато става въпрос за две прилежащи страни. Научните проучвания в региона на разбора на огромни данни е от съвместен интерес ", уточни тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР