Обучение по български език като втори чужд език стартира в

...
Обучение по български език като втори чужд език стартира в
Коментари Харесай

В Истанбулския университет ще изучават български език

Обучение по български език като втори непознат език започва в Истанбулския университет от тази есен. Има записани шестима студенти, оповестиха от Министерството на образованието и науката.
Бъдещите българисти се срещнаха със заместник-министър Деница Сачева, която бе на посещаване във висшето учебно заведение. От нея те получиха първите си учебници по български език и книги от български поети и писатели, съобщи „ Дарикнюз”.

Заместник-министърът беседва с ректора проф. Махмуд Ак. Двамата разискаха опцията да бъде разкрита компетентност " Български език и литература " в Катедрата по славянски филологии, като концепцията се поддържа от Факултет " Хуманитарни науки ". Бе реализирана договореност в библиотеката на Истанбулския университет да бъде разкрита и българска секция с литературни творби.

„ Предложих още да се уголемяват хоризонтите на съдействието освен в региона на българистиката, културологията, историята, само че и в научните проучвания. Това е област, в която можем да създадем съществени крачки напред “, съобщи заместник-министър Сачева.

Тя напомни, че Софийският университет неотдавна завоюва огромен план на Европейската комисия за откриване на Център за разбор на огромни данни.

„ Това е извънредно съвременна територия, в която се пресичат доста общи ползи, изключително когато става въпрос за две прилежащи страни. Научните проучвания в региона на разбора на огромни данни е от съвместен интерес “, уточни Сачева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР