Обучени кучета ще разпознават заразени с коронавирус пасажери на летището

...
Обучени кучета ще разпознават заразени с коронавирус пасажери на летището
Коментари Харесай

Кучета следят за пасажери с Ковид на летището в Хелзинки |

Обучени кучета ще разпознават инфектирани с ковид пасажери на летището във финландската столица Хелзинки, оповестява Ройтерс.

Пилотният план е почнал тази седмица редом с тестването на пасажерите.

Ефективността на кучетата при различаване на инфектирани пациенти не е изцяло потвърдена. За момента те проверяват само хора, които непринудено се включват в опита. Ако кучето даде знак, че индивидът е притежател на ковид, тогава се прави и тест за удостоверение на резултата.

За задачата е образуван " работен екип " от 15 кучета и 10 инструктори. Проектът е финансиран от частна ветеринарна клиника. Сред кучетата, които в този момент се образоват, е и Коси от Испания. Преди това Коси е бил квалифициран да разпознава пациенти с рак.

Пред Ройтерс член на екипа показва, че кучетата са в положение да надушат Ковид пет дни преди появяването на признаци. " Близко сме до 100 % успеваемост ", добавя експертът.

Как се прави пробата?

" Кучешният тест за COVID-19 " не включва взимане на секрет или кръв както обичайните проби. Пациентът прокарва парче марля по врата си, която се слага в железна кутия и се сервира на кучето. Резултатът става явен на момента.

Преди месеци сходни проби са правени с полицейски кучета на летището в Дубай.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР