Обучават почти 3000 деца със специални потребности чрез модерни технологии,

...
Обучават почти 3000 деца със специални потребности чрез модерни технологии,
Коментари Харесай

Обучават почти 3000 деца със СОП чрез нови технологии

Обучават съвсем 3000 деца със специфични потребности посредством съвременни технологии, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Децата са от центровете за специфична просветителна поддръжка. Ще бъдат закупени технологии за надзор на компютър с взор. Така с нови софтуерни артикули и съвременни технологии, децата ще могат да боравят с компютър даже да имат проблеми и да не могат да употребяват ръцете си поради физически увреждания.

Предвижда се потреблението на програмен продукт, с който децата да поддържат връзка посредством синтезирана тирада, да показват мисли и стремежи, да се учат, да употребяват интернет, да беседват в обществените мрежи и посредством е-поща, да пишат или рисуват.

Някои от центровете ще закупят 3D принтери, които са подобаващи за основаване на предмети или макети с просветителна цел от децата със сензорни увреждания.

За децата с детска церебрална парализа ще бъдат закупени бели магнитни дъски с комплекти от магнитни букви и числа, както и други подобаващи просветителни игри.

Те ще бъдат закупени по национална стратегия " Осигуряване на модерна просветителна среда ".

За първа година в програмата беше включен модул за модернизиране въз основата на профилираната просветителна среда. По програмата ще бъдат финансирани плановете на 38 центъра, от които 31 държавни и седем общински. Те ще получат 1,6 млн. лева

По модул " Подкрепа на целодневното образование на учениците " на националната стратегия ще бъдат финансирани и 87 учебни заведения за съоръжение на кабинети за занимания по ползи. Те ще получат 800 000 лева, като ще бъдат купени книги, игри и материали за разрастване на евентуалните креативен заложби на учениците в региона на науките, изкуствата и спорта.

Класните стаи ще могат да се употребяват и за други действия за учениците от начален и прогимназиален стадий, допълват от МОН.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР