Обучаваме младежи, които не знаят къде е ляво и къде

...
Обучаваме младежи, които не знаят къде е ляво и къде
Коментари Харесай

Автоинструктори: Обучаваме хора, които не знаят посоките, допълнителни часове са нужни

Обучаваме младежи, които не знаят къде е ляво и къде е дясно. Не знаят защо да употребяват краката си. При това състояние увеличението на часовете по кормуване е наложително, разгласи на конференция през днешния ден Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Неговата позиция беше подкрепена и от Красимир Георгиев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България.

Поводът за днешната им конференция бяха предложенията за смяна в образователния проект за подготовка на водачи в най-масовата категория " В ", което планува часовете по кормуване да се усилят от 31 на 42, а тези по доктрина да бъдат понижени от 40 на 26. Другата оригиналност е наложително част от часовете да са на скоростен път и автомагистрала, по мрачно или при понижена видимост, както и в тежък трафик. Подобно условие се залага за първи път, като до момента ръководството на автомагистрала или скоростен път се е провело по самодейност на инструкторите.

Предложенията срещна и рецензии, с главния мотив, че по този начин курсовете ще нарастнат с 250-300 лв. и ще стигнат 1000 лв.. " Срещу тези решения са представителите на дребните компании, които нямат офис и оферират курсове на нереално ниски цени ", разгласи Георгиев.

Въртят курсистите по един същ маршрут до момента в който блокират

Той изясни, че в неговата школа предлага както общоприетоо образование - включващо наложителните 31 на практика часа, по този начин и разширено - с 45 и разликата в равнището на курсистите е голяма. " Оспорващите смяната единствено цената им е главите. Но дано видят автошколите с курсове за 250 лв., че карат курсистите да въртят единствено по улиците, където ще е изпитът. Колите им даже нямат винетки ", изясни Красимир Георгиев. Правят кръгчета в един и същи регион, до момента в който курсистите блокират ", добави сътрудника му Йонко Иванов.

 Красимир Георгиев демонстрира какъв брой са дебели Законите за придвижване по пътищата от 60-те години, 80-те години и в този момент.
© Георги Пауновски

Красимир Георгиев демонстрира какъв брой са дебели Законите за придвижване по пътищата от 60-те години, 80-те години и в този момент.

Според Красимир Георгиев в най-хубавия случай в България на изпит се отива след навъртени едвам 150 - 200 километра, до момента в който в Германия курсистите имат зад тила си 10 пъти повече. Като мотив Йонко Иванов уточни също, че откакто при започване на 90-те години броят на практическите часове в образованието за категория " В " е понижен от 36 на 25, броят на починалите скача внезапно, с цел да доближи близо 1400 на година. Сега те са към 700.

Повече наложителни часове - по-малко разноски за спомагателни

И двамата се сплотиха към тезата, че при множеството наложителни часове ще намалее броя на взиманите в допълнение, които се доплащат и са наложителни при всяко несполучливо явяване на изпит за брошура. " Има компании, които се хранят единствено от късане и спомагателни часове ", сподели по този мотив Красимир Георгиев.

Представителите на автошколите не одобряват рецензиите, че измененията се вършат без разисквания и небрежно, като показват, че от 2016 година Министерството на превоза работи по новата образователна документи, като в началото се е обсъждало практическите часове да са 50. " Януари с решение на Министерски съвет се сътвори работна група, която да откри разновидности за качествено образование, а предложенията стояха на уеб страницата на Министерството на образованието един месец ", разясни Иванов.

Не се ли одобри, ще желаеме да няма курс

Той изясни, че изследване измежду автомобилни инструктори от цялата страна, направено от Държавна организация " Безопасност на придвижването " е посочило, че най-вече утвърждават часовете да станат 41, както и прибавянето на наложително шофиране по автомагистрала, на мрачно и в тежък трафик.

" Ако и този път не се доведат до дъно нещата, ние ще заявим, че желаеме да няма курс ", сподели Красимир Георгиев. Владимир Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия пък добави, че взимането на брошура не е конституционно право и който не може да си го разреши, ще търси други разновидности за напредване.

На въпрос на " Дневник ", дали след последните промени, опцията за пазаруване на шофьорски книжки е отпаднала, Тодоров сподели, че при теорията това е по този начин на 99%.

При практическия изпит опцията била по-голяма, поради човешкия фактор, само че с монтирането на камери във всяка кола, опциите били мощно лимитирани.

И още начинания

Както е известно увеличението на броя на часовете кормуване, които се минават преди да се вземе брошура, не е единствената самодейност, целяща да понижи тежките произшествия с присъединяване на неопитни водачи. В началото на годината беше оповестено, че в новия Закон за придвижване по пътищата се предлага новите водачи в първите шест месеца да могат да карат сами коли с оптималната мощ до 50 киловата (около 67 конски сили).

По-мощни транспортни средства ще имат право да карат единствено в наличието на дееспособен лидер със стаж над 5 години, който не е използвал алкохол или опиати и не е оставал без брошура през последните 5 години. Освен това новите водачи ще получават две трети от оптималния брой контролни точки (26 вместо 39 към днешна дата), а оставащите една трета ще им се дават след две години шофиране без нарушавания.
Докъде стигна работата по закона обаче все още не е известно, откакто още през февруари би трябвало да е завършило неговото публично разискване. Анализ на пътнотранспортните катастрофи през 2018 година демонстрира, че смъртността измежду водачите сред 18 и 25 години е с 20% по-висока от всички останали водачи, Информацията на пътна полиция пък сочи, че 96% от тежките произшествия са поради неточности на водачите, резултат в това число и на слаба подготовка.

Промените в образованието на бъдещите водачи са измежду първите действителни начинания на основаната в края на предходната година Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ". Сред нейните задания са образуване на политиката в региона на пътната сигурност, събиране и систематичен разбор на информацията по тематиката.

Агенцията се занимава и с надзор върху функционалностите и ограниченията от всяко едно от ведомствата, ангажирани с казуса, като съгласно Крумова това е основен детайл.

Предвид изказванията на ръководителя на новия орган Малина Крумова могат да се чакат промени също в организацията на контрола на пътя и законодателството. Целта на организацията е след първата ѝ година работа жертвите на пътя да бъдат понижени с 20%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР