Обстрелът през уикенда срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа -

...
Обстрелът през уикенда срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа -
Коментари Харесай

Украйна иска демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Обстрелът през уикенда против най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ провокира интернационална паника, като Киев предизвести за риска от злополука сходна на случилото се в Чернобил и прикани региона да бъде трансфорат в демилитаризирана зона, предава Ройтерс.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани нуклеарните инспектори на Организация на обединените нации да получат достъп до централата, до момента в който Киев и Москва си размениха обвиненята за обстрелите, които се случват на територия, окупирана от Русия в Южна Украйна и против която се смята, че Украйна възнамерява контраатака.

" Всяка офанзива (срещу) нуклеарна централа е самоубийствено нещо ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш на конференция в понеделник в Япония, където участва на мемориалната гала за мир в Хирошима в събота в чест на 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света.

Петро Котин, началник на украинската държавна нуклеарна енергийна компания " Енергоатом ", прикани екип от миротворци да бъде ситуиран на площадката на АЕЦ в Запорожие, която към момента се ръководи от украински личен състав.

" Решението, което чакаме от международната общественост и от всички наши сътрудници... е да бъдат изтеглени нашествениците от територията на централата и да създадем демилитаризирана зона на територията й ", сподели Котин по малкия екран.

" Присъствието на миротворци в тази зона и предаването на контрола върху централата на тях, а по-късно върху украинската страна, ще реши този проблем. "

Евгений Цимбалюк, украинският дипломат в Международната организация за атомна сила на Организация на обединените нации (МААЕ), упрекна Русия, че се пробва да аргументи прекъсване на тока в Южна Украйна, атакувайки централата. Той прикани за водена от Организация на обединените нации интернационална задача в Запорожката АЕЦ до края на този месец.

" Ще използваме всички вероятни канали на дипломация, с цел да доближим МААЕ и Организация на обединените нации до провеждането на тази задача. Наистина се нуждаем от нея незабавно, допустимо най-скоро... ", сподели Цимбалюк пред кореспонденти във Виена, където е основана МААЕ.

След това осведомителната организация РИА Новости цитира посланика на Москва в МААЕ, който сподели, че Русия е подготвена да улесни визитата на МААЕ в реакторния комплекс.

Руското министерство на защитата съобщи, че украинските офанзиви са развалили високоволтови електропроводи, обслужващи централата от руската ера, и са я принудили да понижи производството на два от шестте си реактора, с цел да " предотврати разстройства ".

Москва упрекна Киев, че се пробва да " вземе Европа за пленник ", като обстрелва Запорожката АЕЦ в Южна Украйна.

В изказване съветското външно министерство съобщи, че желае Международната организация за атомна сила (МААЕ) да посети централата, само че че Киев блокира евентуално посещаване.

" Те вземат цяла Европа за заложници и нямат нищо срещу да я подпалят поради своите нацистки идоли ", сподели представителят на външното министерство Мария Захарова.

Представител на съветската окупационна администрация в Запорожка област съобщи по-рано, че оборудването работи обикновено.

Украйна упрекна Русия за офанзивите в региона на Запорожката АЕЦ, които съгласно нея са развалили три датчика за радиация, като двама служащи са приети в болница след пострадвания от шрапнели. Ройтерс не можа да удостовери версията на нито една от страните за случилото се.

В диалог с кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че обстрелът е " извънредно рисков " и добави: " Очакваме страните, които имат безусловно въздействие върху украинското управление, да употребяват това въздействие, с цел да изключат продължаването на сходни обстрели ".

Котин означи заплахата от удар на снаряди в контейнери с високо радиоактивно отработено нуклеарно гориво като изключително ужасяваща. Ако бъдат счупени два или повече контейнера, " ще е невероятно да се оцени мащабът на тази злополука ".

Най-тежката гражданска нуклеарна злополука в света се случи през 1986 година, когато избухна реактор в Чернобилската АЕЦ в северозападна Украйна. Централата беше окупирана от съветските сили скоро след нахлуването на 24 февруари, само че тя бе върната под украински надзор в края на март.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР