Обстоятелствата около загубата на двамата ни пилоти бяха заметени под

...
Обстоятелствата около загубата на двамата ни пилоти бяха заметени под
Коментари Харесай

Демократична България: Виновниците за смъртта на двамата ни летци още не са наказани

Обстоятелствата към загубата на двамата ни водачи бяха " заметени под килима ", а виновниците все още не са осъдени. Това обявиха от Демократична България относно една година от злополуката на единствения ни летящ вертолет Ми-17, прелитащ с националното знаме на военните паради и от тежката загуба на двамата летци. 

Изявлението е от Велизар Шаламанов - доцент по кибернетика в Българска академия на науките, някогашен министър (2014) и заместител министър (1998-2001) на отбраната и шеф в НАТО от 2009 до 2017 година Според него повода за съдбовния случай е неправилното поддържане на руската летателна техника и неприятното ѝ положение, което продължава да е реалност и до през днешния ден.

" Няма да забравим и няма да мълчим, до момента в който аргументите за злополуката не бъдат посочени и отстранени. Настояваме виновните за погубването на два човешки живота, на хора, обрекли орисите си и тези на своите фамилиите в работа на Отечеството, да бъдат посочени! Искаме прокуратурата и съдът да посочат отговорните и те да получат обективни присъди, с цел да не даваме такива свидни жертви в бъдеще! ", приканва той.

Ето и цялостното изказване:

На 11.06. се навърши 1 година от злополуката на единствения ни летящ вертолет Ми-17, прелитащ с националното знаме на военните паради, и от тежката загуба на двамата летци.

Нека почиват в мир!

Вече една година от предоставеното на Военна прокуратура досъдебно произвеждане няма „ ни новина, ни кост “. Никой към този момент не загатва за злополуката, за аргументите, за летците, за отговорните и за виновните. Всичко беше „ заметено под килима “ за да бъде забравено, а виновността и отговорността – размити. Но фамилиите и околните на починалите помнят! Ние, от Демократична България помним!

Няма да забравим и няма да мълчим, до момента в който аргументите за злополуката не бъдат посочени и отстранени. Настояваме виновните за погубването на два човешки живота, на хора, обрекли орисите си и тези на своите фамилиите в работа на Отечеството, да бъдат посочени! Искаме прокуратурата и съдът да посочат отговорните и те да получат обективни присъди, с цел да не даваме такива свидни жертви в бъдеще!

Има доста основателни догатки за аргументите за злополуката. Това не са метеорологичните условия (времето е било хубаво), нито здравословното положение на водачите (чувствали са се добре, а и няма причина двамата, по едно и също време да се почувстват зле), нито сложността на изпълняваната задача (била е елементарна, рутинна задача, изпълнявана неведнъж от тези летци). Външна интервенция в пилотирането също не е имало. Причината за този случай не е и единият от главните проблеми в нашата военна авиация – смъртоносно дребното полетни часове на военните ни водачи за година, което ги прави освен рискови за себе си, само че и за близките.

Най-вероятната причина в този случай е техническа щета на опашния винт или на неговото задвижване, породена от вътрешна „ отмалялост на материала “. Основната отговорност за тази щета е неправилното поддържане на руската летателна техника, в повърхностен размер от условията на производителя, удължаването на междуремонтния запас на „ своя глава “, без единодушието на производителя. Извършваният надзор през това в допълнение време е единствено външен – „ по положение “, без вътрешно-структурен разбор на материала и степента на неговата „ отмалялост “, който се прави, посредством сканиране при производителя.

Тази „ съветска рулетка “ в българската военна авиация продължава и сега. Вече не се задава въпроса „ дали “, а „ по кое време “ и с „ кой “.

Не е мъчно да бъдат посочени и виновните за тази злополука и гибелта на водачите, както и за това положение на бойната ни авиация.

Това са:

На първо място – Върховният главнокомандващ и някогашен Командир на Военновъздушни сили – Президентът Румен Радев.

Господин Върховен главнокомандващ,
В речта си на 6 май – Денят на българската войска, Вие казахте, че „ сложността на актуалното военно дело и технологии изисква освен натоварен разговор сред държавното и висшето военно управление, само че и дейна и кардинална позиция на българския генералитет. Защото безмълвието през днешния ден може да коства скъпо на подчинените и на данъкоплатците на следващия ден ”.

Това е двуличие господин Президент!

По какво се разграничава „ безмълвието “ през днешния ден, от „ безмълвието “ през вчерашния ден, когато бяхте Командир на Военновъздушни сили? Когато подадохте и по-късно оттеглихте оставката си и „ безмълвието “ Ви стана оглушително?
Нали под Вашето командване на Военновъздушни сили, под натиска на ръководещите и с Вашето безмълвно единодушие стана това двойно увеличение на междуремонтния запас, в прорез с условията на производителя! Нали тъкмо с Вашия автограф се пускаха на полети тези рискови самолети и вертолети и се практикуваше тази „ съветска
рулетка “. Това изяснява за какво мълчите и в този момент.

Следващите виновни са Министър-председателят и Министърът на защитата.

Господа,
Вие доста добре знаете, че бюджета на Военновъздушни сили и глобите против компании на съветския военнопромишлен комплекс не разрешава поддръжката на руската авиационна техника, съгласно условията на производителя, че полетните часове, които осигурявате на летците за една година са рисково малко и изискванията им на труд са „ рискови “ за тях и за близките. И все пак не потърсихте надеждни форми със съдружниците за поддръжка или за преустановяване на полетите на рисковата съветска авиотехника и увеличихте средствата за полетните часове.

Другите виновни са Началникът на защитата, Командирът на Военновъздушни сили и Командирът на авиобазата.

Господа командири,
Думите на Върховния главнокомандващ за „ безмълвието на генералитета през днешния ден “ се отнасят за Вас. Вие доста добре знаете, че тази поддръжка на руската авиационна техника и полетните часове, които Вие осигурявате на подчинените Ви са смъртоносно рискови за тях. Но, все пак, от висотата на командирските си длъжности, комфортно запазвате „ мълчание “ и двама Ваши сътрудници починаха. Нямахте шанса на предходните командири и „ съветската
рулетка улучи патрон “ тъкмо по време на вашето командване.

Трябва ли да чакаме идващия „ патрон “ и да продължаваме рисковата поддръжка на руската техника и ниската тренираност на военните летци с вашето „ мълчание “!

Г-н Върховен главнокомандващ, господа министри и командири,
Съдът ще реши кой е отговорен и ще постанови обективни присъди – един ден, когато ще имаме обективен и бърз правосъден развой. Това е въпрос на правосъдната система и нейната промяна. Днес обаче е Ваша отговорността, в името на нашите бранители на Отечеството, да посочите ясно аргументите за тази злополука и да информирате обществото за взетите ограничения, тъй че това да не се повтаря, нашите Военновъздушни сили да са обезпечени с съвременна техника, добра подготовка и мощна мотивация за работа на България.

Ние, от Демократична България желаеме от Вас обществено да поемете своята командирска, политическа и човешка отговорност пред околните и фамилиите на починалите летци, пред всички български жители, дали Ви своето доверие и налози да управлявате за тяхно положително.

Скъпи съотечественици,

Има доста ясна опция на този модел на ръководство в защитата, която ви предложихме в Обществен контракт за отбранителна политика до 2030 година преди година – тя изисква фокус върху сложно превъоръжаване на армията, присъединяване в многонационални формирования и домакинстването им у нас, развиване на командири и експерти в армията, които са интегрирани в НАТО не на думи, а посредством действителен лидерски опит и водят армията ни напред в софтуерния 21 век като част от НАТО и Европейската защита.

Ние няма да забравим и няма да мълчим!

14 Юни 2019, Петък

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР