Обстоятелствата около загадъчното изчезване на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги

...
Обстоятелствата около загадъчното изчезване на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги
Коментари Харесай

Какво се знае за изчезването на саудитския журналист Хашоги?

Обстоятелствата към загадъчното изгубване на саудитския публицист отстъпник Джамал Хашоги в Истанбул занимава и за следващ ден американския щемпел.
Човек, разпознат от турските управляващи като един от виновните за изгубването на Хашоги , е от антуража на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, написа в. " Ню Йорк таймс ". Според вестникът, който разгласява няколко фотоси в удостоверение на тези сведения, Махер Абдулазиз Мутреб е придружавал принца при визитите му в Съединени американски щати п рез март и в Мадрид и Париж през април тази година, евентуално като бодигард. Турските управляващи разпространиха негова фотография от идването му на летището в Истанбул.
 БГНЕС
" Ню Йорк таймс " показва, че съгласно очевидци или други източници трима други обвинени - Абдулазиз Мохамед ал Хаусауи, Таар Галеб ал Харби и Мухамед Саад Алзахрани - са свързани със саудитските службите, които се грижат за сигурността на 33-годишния престолонаследник.

Пети обвинен - правосъден доктор, разпознат като Салах ал Тубайги - е заемал висши постове в саудитското вътрешно министерство и има солидни позиции в медицинските среди. Според вестника сходна персона би могла да бъде ръководена само от върховен саудитски орган на властта.-->

Ежедневникът отбелязва, че разполага с самостоятелни потвърждения, че най-малко деветима от 15-те обвинени, разпознати от турските управляващи, са работели за саудитскит е служби за сигурност, за военните или други министерства.
 БГНЕС
В. " Вашингтон пост " показва, че 11 от 15-те обвинени от турските управляващи саудитци са свързани със саудитските служби за сигурност.

Престолонаследникът и татко му, крал Салман, от ричат да знаят нещо за ориста и местонахождението на журналиста и не престават да настояват, че той е напуснал свободно саудитското консулство в Истанбул, напомня изданието.

Според " Ню Йорк таймс " позицията на обвинените в саудитското държавно управление и връзките на мнозина от тях с принца престолонаследник може да създадат мъчно освобождението му от отговорност. Присъствието на правосъден доктор, експерт по аутопсиите, подсказва, че интервенцията, която турските управляващи считат, че е осъществена в консулството от дошъл от Саудитска Арабия екип, е предвиждала гибелта на журналиста през цялото време.

Според американски медии Саудитска Арабия има намерение да признае, че 59-годишният публицист е умрял при разпит в консулството, който взел непредвиден неприятен поврат. 

Саудитските ръководители няма да изключат никого от следствията си за изгубването на журналиста Джамал Хашоги, съобщи след диалозите си в Рияд държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо, представен от Франс прес.

Саудитските водачи дадоха обещание да потърсят сметка от всеки, който съгласно следствието им дължи пояснения, сподели Помпейо пред съпътстващите го публицисти, преди да отпътува от Рияд за Анкара. Запитан дали този ангажимент се отнася и за представителите на саудитското кралско семейство, държавният секретар отговори, че саудитските управляващи напълно ясно за декларирали, че няма да вършат никакви изключения. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР