Обстоятелствата около задържането на американския гражданин Пол Уилън остават загадъчни.

...
Обстоятелствата около задържането на американския гражданин Пол Уилън остават загадъчни.
Коментари Харесай

Бил ли е Уилън американски агент?

Обстоятелствата към задържането на американския жител Пол Уилън остават загадъчни. Появиха се и разнообразни спекулации. Според някои от тях, Уилън е бил арестуван, единствено с цел да бъде употребен като разменна монета, написа в разбор за Дойче веле Миодраг Сорич. Публикуваме неговата публикация:
 Американец е задържан за шпионаж в Москва
Руската федерална работа за сигурност (ФСБ) твърди, че е заловила Пол Уилън още „ на мястото на престъплението “. Руската осведомителна организация „ Росбалт “ оповестява, че на 28 декември в хотел „ Метропол “, намиращ се тъкмо против Кремъл, американският жител Пол Уилън е бил задържан, откакто приел от незнаен към този момент съветски жител USB-стик с поверителна информация за съветски секрети сътрудници. Агенцията се базира на службите за сигурност на Русия.

Дали събитията към ареста са били в действителност такива, каквито се разказват, към този момент не е може да бъде доказано от самостоятелни източници. В момента Пол Уилън се намира в следствения арест, против него е повдигнато обвиняване в шпионаж. Руските секрети служби осведомят, че в случай че той бъде наказан, го чакат до 20 години отнемане от независимост.

Известният съветски специалист по въпросите на сигурността Павел Фелгенхауер е изумен от събитията към задържането на Уилън и ги назовава " съмнителни ". Според него, Уилън няма тип на характерен скришен сътрудник, защото не разполага с дипломатически имунитет, а американските сътрудници по предписание имат подобен. Дори да бъдат хванати в някоя страна, която не поддържа близки връзки със Съединени американски щати, те биват просто екстрадирани оттова. Междувременно американският дипломат в Москва Джон Хънтсман е посетил Уилън в ареста. Подробности от диалога им в Лефортово не се оповестяват. Външният министър на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че Вашингтон ще изиска незабавното освобождение на своя жител, в случай че се окаже, че задържането му е било непозволено.

Пол Уилън има както американско, по този начин и канадско и английско поданство. Ето за какво английското посолство също се пробва да получи достъп до Уилън. Британският външен министър Джереми Хънт разкритикува ареста: " Хората не би трябвало да бъдат третирани като фигури в дипломатическа игра на шах ", съобщи той. След аферата “Скрипал ” британско-руските връзки са в рецесия.

Семейството на 48-годишния Уилън има вяра в неговата непорочност. Пред американски вестници брат му Дейвид изяснява, че Пол Уилън е отпътувал за Русия, с цел да участва на сватбата на другар. Пол съвсем не приказва съветски, само че постоянно летял до Москва, тъй като се интересувал от страната, хората и православната религия. Американската преса също разказва Пол Уилън като човек, който обичал да пътува с трен из Русия, с цел да опознава страната и хората. Чрез обществените медии той поддържал контакт с най-обикновени руснаци, измежду които имало и някои някогашни военни.

Самият Уилън е някогашен морски пехотинец, който два пъти е служил в Ирак. В обществените медии той самият декларира, че е покровител на президента Тръмп. До последно Уилън е управлявал отдел за сигурност в една компания за произвеждане на авточасти в щата Мичиган. Руският му юрист Владимир Жеребенков е уверен в невинността на своя клиент. Той съобщи, че до момента още не е видял никакви доказателства за възможна виновност.

Спекулации към ориста на Уилън

Тъй като детайлностите към ареста на Уилън остават прекомерно неразбираеми, съветските медии започнаха да изричат някои спекулативни догатки. Експертът по сигурността Павел Фелгенхауер да вземем за пример счита, че е допустимо Уилън да е бил арестуван, единствено с цел да бъде размеен против арестуваната в Съединени американски щати рускиня Мария Бутина. От Москва обаче в това време опровергаха сходна опция.

Студентката, която се изяви като оръжеен лобист, е изправена пред съда във Вашингтон. Обвиняват я, че е агентка на Москва, която е направила опит да проникне измежду консервативните американски среди. За да понижи очакващата я присъда, тя очевидно се е споразумяла с прокуратурата да направи признание. Преди две седмици съветското външно министерство остро разкритикува този факт, заявявайки, че става дума за " наложително изтръгнато, лъжливо самопризнание ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР