Обстановката в Судан продължава да се влошава. Прекратяванията на огъня

...
Обстановката в Судан продължава да се влошава. Прекратяванията на огъня
Коментари Харесай

Судан затъва в гражданска война, докато светът бяга от нея

Обстановката в Судан продължава да се утежнява. Прекратяванията на огъня не се съблюдават. Боевете в столицата и прилежащите градове се ожесточават. Потокът от бежанци към прилежащите страни пораства. В страната няма храна и медикаменти. Конфликтът сред армията и паравоенните бунтовници обгръща хронично размирния район на Дарфур. Евакуациите на чужденци не престават и произшествия с тях сочат, че сигурността им не е обезпечена.

Белият дом прикани американците да се възползват от всяка опция да изоставен Судан в идващите 24 до 48 часа, макар че Вашингтон е подложен на рецензии, че не е провел всеобща евакуация на жителите си, както постъпиха редица други страни, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция. 

" Работим непрекъснато, с цел да създадем опция за американските жители да изоставен Судан ", съобщи говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя предизвести, че обстановката там " може да се утежни във всеки един миг ".  

Говорителят на Пентагона бригаден военачалник Патрик Райдър сподели, че " релативно дребен брой " американци се пробват да изоставен страната, добавя Ройтерс. Той уточни, че Пентагонът работи в тясно съдействие с Държавния департамент, с цел да бъдат разпознати тези жители.

Представител на американското министерство на защитата, поискал анонимност, е декларирал пред АП, че в Червено море край крайбрежията на Судан плава американски ескадрен миноносец, а по-късно се чака там да дойде и транспортен транспортен съд на американския военноморски флот. Към Судан се е насочил и американският експедиционен транспортен съд " Люис Б. Пулър ".

Източникът на АП е допълнил, че все още нито един от плавателните съдове не е получил заповед да качва на борда си жители или различен личен състав.  

Силите за бърза поддръжка в Судан са стреляли през днешния ден по турски аероплан за евакуация при кацането му на летище " Уади Саидна " край Хартум, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на суданската войска.

Агенцията отбелязва, че вследствие на стрелбата е бил ранен един член на екипажа. Повреден е бил и резервоарът за гориво на турският аероплан. Самолетът се е приземил наред и сега се ремонтира, се споделя още в изказването на суданската войска.

Боевете в Судан се ожесточават макар оповестеното ново преустановяване на огъня, написа през днешния ден английския в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка се споразумяха да удължат прекъсването на огъня с още 72 часа, само че продължаването на боевете не вещае нищо положително за цивилното население.

Предишното преустановяване на огъня в началото донесе известно утешение в суданската столица Хартум и улесни евакуацията на хиляди непознати жители през последните няколко дни.

Боевете сред двете враждуващи фракции обаче през вчерашния ден ескалираха в столицата и покрайнините ѝ, както и в неспокойната югозападна част от страната.

Жителите на на прилежащия на Хартум град Омдурман описаха вчерашния ден като " най-лошия " от началото на боевете, откакто градски квартали бяха подложени на многочислени въздушни удари.

Жители на Хартум и Омдурман описаха по какъв начин събират изстреляни патрони и снаряди от покривите си. Други говореха за опожарени домове и необятно публикувано разграбване.

Най-малко 512 души са били убити и близо 4200 - ранени вследствие на боевете от 15 април насам, съгласно суданското министерство на опазването на здравето, макар че същинският им брой евентуално е доста по-висок.

Кризата принуждава от ден на ден хора на изоставен Судан. Около 14 000 судански жители към този момент са влезнали в Египет, оповестиха публични лица в Кайро, а Организация на обединените нации заяви, че към 20 000 към този момент са достигнали Чад.

Храната, водата и горивото в този момент са скъпи и не доближават в Хартум, а единствено 16 % от здравните заведения към момента действат, заяви Световната здравна организация (СЗО).

Тези компликации и продължаващите боеве доведоха до поток от цивилни, напуснали столицата в търсене на сигурност в чужбина, в други градове или в крайни квартали на Хартум.

Въпреки че огромна част от боевете се водят в Хартум, където бойците на Силите за бърза поддръжка са се укрепили в жилищни региони, има вълна от принуждение в западния район Дарфур, където спорът тлее след експлоадирането на гражданската война там преди две десетилетия.

Въоръжени бойци водеха през вчерашния ден боеве в Ел Генейна, столицата на провинция Западен Дарфур, една от петте провинции в района, биейки се между тях и ограбвайки магазини и домове, споделиха локални поданици. 

Дарфур е полесражение сред суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка от началото на спора на 15 април и съществува заплаха в сраженията да бъдат въвлечени племенни милиции, което да разпали дългогодишната ненавист сред двете съществени общности в района – едната, която се разпознава като арабска, а другата като източна или централноафриканска.

На други места в Дарфур също е имало спорадични конфликти, изключително в Ниала, столицата на провинция Южен Дарфур. Хиляди са напуснали домовете си в Ниала, а други се опасяват да излязат на открито в търсене на храна и вода. По-рано този месец бойци, за които се твърди, че са от Силите за бърза поддръжка, унищожиха и разграбиха хранилища за филантропични организации в Ниала, в това число на Световната стратегия за издръжка, показва " Гардиън ".
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР