Обстановката е много напрегната за турския президент Реджеп Ердоган, акцентира

...
Обстановката е много напрегната за турския президент Реджеп Ердоган, акцентира
Коментари Харесай

Руски поглед за Сирия: Ердоган е в ъгъла - или война с Путин, или нов преврат

Обстановката е доста напрегната за турския президент Реджеп Ердоган, подчертава в собствен разбор съветското издание " Свободная пресса " .
Според съветската медия, в случай че в този момент се проследят излъчвания на някои турски малките екрани, ще бъде установено, че съществена тематика са страданията на фамилиите на починалите турски бойци в сирийската провинция Идлиб. Регулярно се демонстрират плачещи майки, останали без татковци деца, и дами, които не знаят какво ще вършат отсега нататък и по какъв начин ще живеят, твърди " Свободная пресса ". Тези трендове се обрисуваха още преди скорошната огромна покруса, когато единствено за ден умират няколко десетки военни. Сега обстановката се промени към по-зле, счита съветската медия и излага своята позиция:
При последния огромен удар на сирийската (или руската) авиация жертви стават десетки терористи и съвсем 40 военнослужещи от турската войска, които по (необясним) метод се оказват измежду считаните освен от Дамаск за терористи. Има информации, че починалите в действителност са доста повече и наброяват съвсем 100, а нанесеният удар не бил инцидентен. Изглеждало като че ли Дамаск (или някой друг) целеустремено е желал да ликвидира точно турците. В самата Турция интензивно се разисква евентуалната съпричастност на съветската авиация.
Същевременно публични турски лица не напълно успешно координираха своите дейности и говореха за друг брой убити, като оставят усещане, че не знаят добре какво в действителност се случва. Това основава в допълнение напрежение в турското общество, което в последно време не се доверява изключително на Ердоган и неговото обграждане.
Беше оповестено военно състояние. Опасявайки се обаче от някаква рецесия, турските управляващи не измислиха нищо по-разумно от краткотрайното изключване освен на обществените мрежи, само че и на доста други запаси: Twitter, Фейсбук, Instagram, WhatsApp, даже и YouTube не е пожален. Вероятно с тези ограничения Анкара желае да ограничи опцията на жителите и разнообразни деятели да популяризират информации за броя и събитията за гибелта на турските военни в Идлиб.
За станалото в Сирия няма доста теории. Сред най-интересните са обясненията на съветския боен специалист Алексей Леонков. Според него най-тежкото в тази обстановка се пада на президента Ердоган, който може да е заложен за изкупителна жертва.
Да, турските военни починаха, само че по какъв начин починаха? Защо те са се оказали под ударите на сирийците, които унищожавали терористите? Какво вършат те при тях, за какво са на едно място? Знаел ли е Ердоган къде са? Може ли Ердоган и бойците да са жертвани? Тогава кой е отговорен? Може би опозиционно настроени генерали?
Според Алексей Леонков, не е допустимо да се намерят отговорни. Ако обаче се проучва станалото, може да се направи извод, че в Турция се приготвя следващият боен прелом. Много са се засилили опозиционните сили, които съществено укрепнали след успехите си на разнообразни районни избори и получили някаква поддръжка от западните страни. Те непрекъснато атакуват Ердоган и неговата политика, като това намира отклик измежду популацията.
Създава се чувството, че избрани сили приготвят почвата за следващ прелом. При това от страна на Съединени американски щати е публикувана напълно странната информация, че Ердоган няма да може да преживее втори прелом. Това е сериозен намек, че той би трябвало да се притеснява освен за властта, само че и за личния си живот.
Какво би трябвало да се чака от натикания в ъгъла Ердоган? Според Алексей Леонков, обстановката леко се е поуспокоила. Сега страните се пробват да вкарат проблемите в руслото на договарянията. И това вероятно е по-доброто в сегашната нагорещена конюнктура. Ердоган е в доста комплицирано състояние и той във всички случаи не би трябвало да отива на спор с Русия.Това може да провокира съществено затруднение на неговата персонална рецесия и ситуацията в Турция.
Проблемът има още един аспект - даже страните да съумеят спокойно да се договорят, терористите и техните последователи няма да скръстят ръце. Тяхната основна цел е да скарат Русия и Турция и да ги докарат до спор. Засега това отчасти им се удава,но те би трябвало да бъдат лишени от тази опция. Може би на околните договаряния страните следва да издигнат този въпрос и да предложат взаимно допустими решения.
Превод: Ганчо Камернарски
Поглед от България към новата мигрантска рецесия
Мисля, че към момента не приказваме за пик в новата бежанска рецесия, с тръгналите мигранти. Една филантропична рецесия се употребява политически. Това съобщи журналистът Мохамед Халаф, като уточни преди всичко турският президент Реджеп Ердоган.
Халаф е безапелационен – в този момент Ердоган е притиснат от доста разнообразни условия. И акцентира – няма бежанци от Идлиб измежду хората, които в този момент оказват напън на гръцко-турската граница. Бежанците от Идлиб са спирани на турско-сирийската граница, уточни журналистът.
Според него, всичко зависи от срещата сред Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин на 5 март, в Истанбул. Ердоган желае присъединяване на френския президент Еманюел Макрон и на немския канцлер Ангела Меркел, само че Путин изрично желае единствено двустранна среща, сподели Халаф пред Българска национална телевизия.
Иначе, в директно включване от границата на Националната телевизия, репортерът и някогашен водещ на утринния блок на малкия екран Иво Никодимов показа, че множеството от мигрантите, отиващи към Гърция, не наподобяват като сирийци. По нашата граница към момента няма напън.
Халаф има вяра, че Ердоган желае да ангажира Европа по-тясно, тъй като в този момент Европейски Съюз е най-слабото звено, защото още американският президент Барак Обама не се намеси в Сирия и с това даде самодейността на Русия. Освен това, журналистът смята, че Путин е раздразнителен, тъй като преди време предложи кротичък проект за Сирия и пред Европа – с повдигане на глобите против Башар Асад, само че няма реакция, тъй като Европейски Съюз желае политически развой, Асад да слезе от власт и да има нови избори. Ердоган трябваше да извади джихадистите от Идлиб, според съглашението с Русия и Иран, а не го направи, подсети Халаф. Той предвижда – няма да има война сред Турция и Русия, само че казусът с джихадистите в Идлиб ще остане.
Какво направи последно Турция против армията на Асад, научете в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР