Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) осъди “незаконния

...
Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН) осъди “незаконния
Коментари Харесай

ООН осъди незаконния опит на Русия да анексира украински области с историческа резолюция

Общото заседание на Организацията на обединените народи (ООН) осъди “незаконния опит за анексиране ” на украински територии от Русия. Над три четвърти от всички 193 страни от Организация на обединените нации поддържаха в сряда резолюцията, с която приканиха Москва “незабано и без условия да преразгледа ” решенията си.

Против резолюцията гласоподаваха единствено пет страни - Русия, Беларус, Сирия, Никарагуа и Северна Корея . Въздържаха се 35 страни, измежду които Китай, Индия, Южна Африка и Пакистан . България поддържа резолюцията, както и всички други страни от Европейския съюз.

Държавите от Общото заседание на Организация на обединените нации осъдиха “организирането от Руската федерация на така наречен референдуми в границите на интернационално приетите граници на Украйна ” и “незаконния опит за анексиране ” на украински територии.

В края на септември съветският президент на четири области на Украйна - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие в петък. Това се случи след нелегитимни референдуми за присъединение към Русия, извършени в изискванията на военна експанзия и проведено от окупационните сили в окупирани територии. Референдумите бяха планувани три дни преди началото на гласуването, извършени без изборни описи, без граници на регионите, без процедура и без законно определени органи.

Резолюцията на Организация на обединените нации прикани всички свои организации и интернационалните организации да не признават никакви промени в границите, оповестени от Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски написа в Туитър, че е признателен на 143-те страни, които поддържаха “историческата резолюция ” на Общото заседание на Организация на обединените нации, която “показа, че опитът на Русия за анексиране [на украински територии] е ненужен ”.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че гласуването е “силно увещание, че болшинството от нациите в света застават с Украйна, в отбрана на Устава на Организация на обединените нации и в решителна съпротива на продължаващата война на Русия против Украйна и нейния народ ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР