Общото събрание на ООН в Ню Йорк подкрепи с огромно

...
Общото събрание на ООН в Ню Йорк подкрепи с огромно
Коментари Харесай

Огромно мнозинство на годишнината от войната. ООН призова Русия да се изтегли от Украйна

Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк поддържа с голямо болшинство резолюция, която осъжда нахлуването на Русия в Украйна преди една година.

В нея се приканва за евакуиране на съветските войски от Украйна и преустановяване на бойните дейности. Предложението беше подкрепено от 141 страни , 32, измежду които Китай, се въздържаха, а единствено 7 , измежду които Русия, както и Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия - гласоподаваха срещу.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 година съветският президент Владимир Путин разгласи военно навлизане в Украйна от север, изток и юг. Той сподели, че това е " специфична военна интервенция ", както в Русия и до момента назовават войната. Тогава Путин посочи, че задачата е " демилитаризация " и " денацификация " на Украйна, с цел да отбрани етническите руснаци, да предотврати участието на Киев в НАТО и да го задържи в " сферата на въздействие " на Русия. Западът през цялото време осъди този противозаконен акт на експанзия.

Резолюциите на Общото заседание на Организация на обединените нации не са правно обвързващи, за разлика от тези на Съвета за сигурност, който дава отговор за поддържането на интернационалния мир, е блокиран от правото на несъгласие на Русия.

В резолюцията се удостоверява поддръжката за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, като се отхвърлят всевъзможни искания на Русия към окупираните от нея елементи на страната. През септември Народното събрание в Москва гласоподава за нелегално в Украйна - Донецка, Луганска, Херсонска област и Запорожието .

Организация на обединените нации също по този начин изиска " Руската федерация неотложно, изцяло и абсолютно да изтегли всичките си военни сили от територията на Украйна в границите на нейните интернационално приети граници ".

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба сподели, че гласуването " ясно демонстрира, че Русия би трябвало да приключи противозаконната си експанзия, териториалната целокупност на Украйна би трябвало да бъде възобновена ".

" Една година откакто Русия стартира пълномащабната си инвазия, световната поддръжка за Украйна остава мощна ", написа той в Туитър.

Външни министри и дипломати от повече от 75 страни направиха изявления по време на траялите два дни диспути.

" Западът не искаше и не избра войната и предпочиташе да насочи цялата си сила и финансови средства към поправки на учебни заведения, битка с климатичната рецесия или оказване на поддръжка на обществената правдивост ", сподели немският външен министър Аналена Бербок .

Според нея истината е, че в случай че Русия спре да води война, тази война ще завърши. " Ако Украйна спре да води война, Украйна ще свърши ", добави тя.

Върховният представител на Европейски Съюз по външна политика и сигурност Жозеп Борел сподели пред публицисти, че агресорът и жертвата не могат да бъдат сложени при равни условия и че не може да се желае от Украйна да не се пази.

" Русия не е изпратила никакъв позитивен сигнал за минимално предпочитание да работи за реализиране на мир ”, добави той.

По-рано на срещата на ОССЕ във Виена решението провокира яд. Украйна и Литва бойкотираха напълно сесията поради решението на Австрия да предложения публични лица от Москва, макар че някои от тях са под наказания на Европейски Съюз. Голям брой делегати напуснаха по време на съветско послание на парламентарна сесия на европейски орган за сигурност.

Австрийското държавно управление сподели, че е задължено да направи това според интернационалното право, защото там е седалището на ОССЕ.
Китай предлага мирни договаряния в 12 точки
Междувременно Китай популяризира документ, в който се споделя, че желае да предотврати опцията руско-украинската рецесия да излезе отвън надзор. Според Пекин разговорът и договарянията са единствените вероятни способи да се реши спорът, съобщи Ройтерс.

Планът в 12 точки планува анулация на западните наказания против Русия, въвеждане на ограничения, с които да се подсигурява сигурността на нуклеарните обекти в Украйна, отваряне на филантропични коридори за евакуация на цивилни и дейности за възобновяването на износа на зърно.

Посланикът на Европейски Съюз в Китай Хорхе Толедо , сподели на брифинг в Пекин, че документът не е предложение за мир, само че Европейски Съюз ще го изследва. По думите му, в случай че това е позитивен знак за Украйна, тогава това ще е позитивен знак и за Европейски Съюз.

Украйна назова документа " добър знак ", само че сподели, че чака Китай да бъде по-активен в поддръжката си.

" Надяваме се, че те също ще призоват Русия да спре войната и да изтегли войските си ", разяснява на същата конференция украинският шарже д`афер Жана Лешчинска.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР