Общото събрание на ООН стартира с предупреждение за хаос в

...
Общото събрание на ООН стартира с предупреждение за хаос в
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН стартира с предупреждение за хаос в световния ред

Общото заседание на Организация на обединените нации започва с предизвестие за безпорядък в международния ред
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш откри най-голямата дипломатическа среща в света с очевидно предизвестие за възходящ безпорядък и комплициране, в резултат на опасността от съсипия на учредения на твърди правила международен ред.

В процеса на откриването на Общото заседание на Организация на обединените нации Гутериш съобщи, че доверието в основаващия се на правила световен ред и сред страните е "в точката на пречупване" и интернационалното съдействие става все по-трудно.

"Днес международният ред е все по-хаотичен. Крепките до момента връзки са с все по-неясна съдба", сподели Гутериш на събранието на 193-те страни единствено няколко минути преди президента Доналд Тръмп да излезе на подиума. "Универсалните полезности се подкопават. Демократичните правила са под обсада", продължи генералният секретар.

Гутериш не се концентрира върху избрана страна в критицизма си, само че показа за опасения измежду дипломатите на Организация на обединените нации, че светът се трансформира в полесражение за сфери на въздействие и се завръща към великото съревнование за власт.

„ Администрацията на Тръмп сподели недоверието си към интернационалните контракти, като анулира нуклеарната договорка в Иран, съглашението за климата в Париж и редуцира финансирането за Организация на обединените нации. Дипломати от Организация на обединените нации настояват, че позицията на Съединени американски щати е насърчила Русия и Китай да наложат мнението си за международен ред, в който правата на индивида заемат второ място след устрема за развиване и суверенитет. Днес, с промени в салдото на властта, рискът от борба може да се увеличи", предизвести Гутериш.

„ Дневният ред за човешките права губи почва и "авторитаризмът е във възход", сподели той.

Гутериш прикани международните водачи да възобновят уговорката си към основаващ се на строги правила ред, с Организация на обединените нации в центъра му, изправящ се пред "масивни, екзистенциални закани за хората и планетата", цитира Агенция Франс Прес.

Позовавайки се на листата с световни проблеми, Гутериш призна, че напъните за мир се провалят и че уважението към интернационалните филантропични правила се разпада.

Налице е отвращение от нашата некадърност да приключим войните в Сирия, Йемен и на други места", сподели той.

"Хората от Рохинга остават в заточение, травмирани и в бедност, към момента с блян за сигурност и справедливост".

Двудържавното решение на израелско-палестинския спор става "все по-отдалечено", до момента в който в това време нуклеарната опасност "не се облекчава".

Гутериш насочи вниманието и към изменението на климата като наложителен приоритет, предупреждавайки, че в случай че през идващите две години не се подхващат съответни дейности за понижаване на излъчванията на парникови газове, измененията в климата са под международна опасност

Около 130 международни водачи участват на тазгодишната годишна сесия, в това число Тръмп и иранския водач Хасан Рухани, който също държа тирада. Френският министър председател Еманюел Макрон, който е покровител на многостранните връзки, също застава на подиума през днешния ден. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР