Общото събрание на ООН се събира на 21 декември на

...
Общото събрание на ООН се събира на 21 декември на
Коментари Харесай

​След ветото на САЩ: Спешно заседание на ОС на ООН за статута на Ерусалим​

Общото заседание на Организация на обединените нации се събира на 21 декември на извънредно особено незабавно съвещание по искане на арабските и мюсюлманските страни поради решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, съобщи Ройтерс.

 © Българска телеграфна агенция
Палестинският делегат в Организация на обединените нации Рияд Мансур сподели, че Общото заседание ще гласоподава проекторезолюцията с гледище декларацията на Тръмп да бъде оттеглена, на която в Съвета за сигурност през вчерашния ден Съединени американски щати постановиха несъгласие.
Останалите 14 страни в Съвета поддържаха импортираната от Египет резолюция.

В нея не се загатват съответно Съединени американски щати или Тръмп, а се показва " надълбоко страдание за взетите неотдавна решения за статута на Ерусалим ". Мансур изрази вяра, че Общото заседание ще гласоподава в поддръжка на резолюцията. Този тип гласоподаване няма задължаващ резултат, само че има политическа тежест.

Съгласно резолюция от 1950 година особено незабавно съвещание на Общото заседание може да се свика за разискване на даден въпрос, " с цел да се изготвят подобаващи рекомендации към страните членки за групови ограничения ", в случай че Съветът за сигурност не успее да предприеме дейности.

В историята на Организация на обединените нации са били свикани единствено 10 такива съвещания. За финален път това стана през 2009 година по отношение на окупираните Източен Ерусалим и палестински територии. В четвъртък ще бъде обновено точно това съвещание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР