Общото събрание на ООН приема резолюция на 29 ноември 1947

...
Общото събрание на ООН приема резолюция на 29 ноември 1947
Коментари Харесай

75 години война: На 14 май 1948 г. е провъзгласено създаването на Израел

Общото заседание на Организация на обединените нации приема резолюция на 29 ноември 1947 година, че част от територията на Палестина би трябвало да бъде избрана за еврейска страна. Останалата част от земята е присъдена на арабите.

В навечерието на Деня на страната Израел, Израел и Палестина се договориха за помирение. Пожарът трябваше да бъде сподавен от 22:00 часа на 13 май. Вечерта на 13 май обаче израелските медии, базирайки се на пресслужбата на израелската войска, оповестиха, че примирието е нарушено.

Според израелската страна палестинските радикали са възобновили обстрела на град Сдерот и регионите, прилежащи на линията Газа. По-късно израелските въоръжени сили възобновиха обстрела на територията на Палестина.

Описаните събития с изменчив триумф не престават към този момент три четвърти век. Държавата Израел е основана на 14 май 1948 година По-рано, на 29 ноември 1947 година, Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция на 29 ноември 1947 година, че част от територията на Палестина би трябвало да бъде избрана за еврейска страна. Останалата част от земята е присъдена на арабите. Отделни еврейски селища на територията на Палестина стартират да се образуват в края на XIX - началото на XX век. Започват и битките сред евреи и араби, тъй че този боен спор в действителност е на повече от 100 години.

На опълчването сред двата народа прави своя бизнес Англия. Общото заседание на Организация на обединените нации подреди на британците да изтеглят военния контингент от Палестина до август 1948 година Лондон изигра забележителна роля в основаването на страната Израел. Израел беше приет от Съветския съюз още през май 1948 година Според наличната неофициална версия, Сталин се е съгласил на това в границите на скрито съглашение за помощ на Съюз на съветските социалистически републики по време на Великата отечествена война.

От края на четиридесетте години стартира поредност от арабско-израелски войни. Много специалисти са скептични по отношение на концепцията, че дългогодишният спор сред израелци и араби може най-сетне да бъде позволен по кротичък път. Отношенията на Израел с арабските и ислямските страни остават сложни.

Еврейската страна е заинтригувана от нормализиране на връзките със Саудитска Арабия и ОАЕ, което се случи при Тръмп, само че с идването на власт на Байдън процесът замря. Иран и Израел се възприемат като екзистенциални врагове, палестинският фактор е непрекъснат главоболие, с придвижването Хамас има непрекъснат продан на ракети.

Специална тематика е и сирийският спор. Официално Израел не е участник във военните дейности в Сирия и не е част от обединението на Съединени американски щати, само че нееднократно е нанасял артилерийски и ракетни удари по територията на тази арабска република. Той е в действителност съдружник на Съединените щати в сирийския спор и се опълчва на държавното управление на Асад.

Израел заема комплицирана и двусмислена позиция в украинската рецесия. При премиера Бенет Израел се опита да работи като медиатор в организирането на преговори; след идването на власт на проамериканския либерал Яир Лапид Израел в действителност стана участник в спора, заемайки страната на Съединени американски щати и НАТО.

Първоначално кабинетът на Лапид отхвърли да дава военна помощ на Украйна, само че по-късно израелският министър на защитата Бени Ганц удостовери, че страната му освен изпраща „ филантропична помощ “ на Киев, само че и дава военна помощ, защото това „ подхожда на необятни аспекти на ползите на Израел. "

В края на предходната година Haaretz заяви, че Израел, под управлението на Яир Лапид, е похарчил милиони долари за доставка на „ стратегически артикули “ на Украйна. Освен жилетки и каски за украинските бойци, кабинетът на Лапид изпрати на въоръжените групировки на киевския режим системи за електронна битка и средства за противовъздушна защита.

След провалянето на ляво-либералния блок на изборите и идването на власт на Бенямин Нетаняху, позицията на Израел още веднъж стана по-сдържана, ръководителят на държавното управление се пробва да предотврати привличането на еврейската страна в антируската коалиция. Отговорът на глобалистките сили беше лансирането на „ майданския сюжет “, чиито влакна водят оттатък океана.

Както означи Елена Панина, задачата на натиска върху Израел е цялостното угнетяване на неговата самостоятелност във връзка с Украйна, Съединени американски щати изискват от Нетаняху да премине точката на невъзврат, /от която няма връщане/ в връзките с Русия. Друга причина за потреблението на технологиите на „ цветната гражданска война “ в Израел беше фактът, че обединението, ръководена от Нетаняху, посегна на една от най-ефективните глобалистки технологии за ръководство – манипулирането на правосъдната система.

Така през днешния ден се разви парадоксална обстановка - Израел в действителност би трябвало да пази суверенитета си от похищенията на Съединени американски щати, неговият главен боен и политически съдружник. Как ще приключи израелският „ Майдан “ и дали Израел ще успее да отбрани своя суверенитет, ще стане ясно в напълно близко бъдеще.

Превод: Европейски Съюз



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР