Общото събрание на ООН одобри с огромно мнозинство резолюция, с

...
Общото събрание на ООН одобри с огромно мнозинство резолюция, с
Коментари Харесай

ООН пак гласува за прекратяване на американското ембарго срещу Куба

Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди с голямо болшинство резолюция, с която се желае преустановяване на икономическото и комерсиалното ембарго, наложено от Съединени американски щати на Куба, като единствено Съединени американски щати и Израел се опълчиха, съобщи испанската новинарска организация ЕФЕ, представена от Българска телеграфна агенция. 

Този годишен апел, който се насочва от 31 години насам, получи 187 гласа " за ", два " срещу " и единствено един " въздържал се " - този на Украйна.

Кубинският външен министър Бруно Родригес, който приказва пред Асамблеята директно преди гласуването, осъди блокадата, която " нарушава правото на живот, здраве, обучение и богатство на всички кубинци " и съставлява акт на война в спокойно време.

Асамблеята организира годишна сесия, на която приканва за преустановяване на блокадата, наложена през 1962 година, която не разрешава на Куба да прави транзакции в долари, да търгува с артикули, които минават през Съединени американски щати и съдържат най-малко 10 % елементи, създадени там, и да употребява финансовата система на Съединени американски щати.

Страните, които се намесиха в Асамблеята в поддръжка на Куба, доста от тях твърди съдружници на Съединени американски щати, настояха, че ембаргото е едностранна мярка, защото не е било решено от Съвета за сигурност, че то съставлява интервенция в делата на други страни и че в последна сметка санкционира на първо място кубинския народ, а не държавното управление.

Съединени американски щати настояват, че ембаргото има за цел да предизвиква правата на човекa.

Кубинският външен министър Бруно Родригес съобщи, че Съединени американски щати лъжат, когато настояват, че ембаргото не визира здравната система на острова.

Родригес посвети огромна част от речта си на това по какъв начин ембаргото попречва вноса на медикаменти и медицински консумативи като цяло и по какъв начин Съединени американски щати оказват напън върху някои латиноамерикански страни да не дават на Куба артикули като, да вземем за пример О2 за медицински цели. 

Той съобщи, че Съединени американски щати са основали спънки кубинската ваксина против КОВИД-19 да бъде пусната на международния пазар, като стигна до такава степен, че съобщи, че Вашингтон желае да употребява пандемията като съдружник във враждебната си политика против Куба, с цел да насърчи дестабилизацията на страната.

Представителят на Съединени американски щати Ричард Милс, който приказва след Родригес, увери, че страната му знае, че кубинският народ е изправен пред провокации, само че съобщи, че глобите са част от набор от принадлежности в напъните за развиване на демокрацията и поощряване на зачитането на човешките права и главните свободи в Куба.

Милс обърна внимание на политическите пандизчии в Куба, като съобщи, че те са почти 1000, от които близо 700 са свързани с историческите митинги от 11 юли 2021 година Той също по този начин съобщи, че Куба не е дала отговор на настояванията на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида да изпрати самостоятелни специалисти в Куба в продължение на повече от 10 години.

Милс твърди, че глобите включват изключения и позволения, свързани с износа на храни, медикаменти и други филантропични артикули, и че Съединените щати остават забележителен източник на такива артикули за кубинския народ и един от главните търговски сътрудници на Куба.

Външният министър Бруно Родригес изрази страдание, че администрацията на Джо Байдън не е трансформирала нито на йота политиката на ембарго, която предшественикът му Доналд Тръмп е втвърдил, като е присъединил Куба в листата си на страните, които спонсорират тероризма.

" Ако беше поискал, щеше да му е задоволително единствено един автограф ", изрази страдание външният министър, който акцентира желанието на страната си да укрепи връзките със Съединени американски щати и също по този начин напомни, че нищо в политиката на Куба не вреди на Съединени американски щати - на политическата им система или на фирмите им.

Според най-новите оценки на кубинските управляващи ембаргото е предизвикало вреди в размер на 4,8 милиарда щатски $ в интервала от 1 март 2022 година до 28 февруари 2023 година

Щетите от 1962 година насам, когато ембаргото влиза в действие, надвишават 159 милиарда щатски $, съгласно кубинското държавно управление.

(Тази вест се популяризира по съглашение сред Българска телеграфна агенция и испанската организация ЕФЕ)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР