Общото събрание на ООН одобри резолюция, призоваваща към "международно сътрудничество"

...
Общото събрание на ООН одобри резолюция, призоваваща към "международно сътрудничество"
Коментари Харесай

ООН прие резолюция за сътрудничество срещу пандемията

Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди резолюция, призоваваща към "международно съдействие " и "многостранност " в битката против COVID-19, в първия текст, излязъл от интернационалния орган от началото на експлоадирането.
Резолюцията, утвърдена с консенсус, акцентира също „ нуждата от цялостно ценене на правата на индивида “ и че „ няма място за каквато и да е форма на дискриминация, расизъм и ксенофобия в отговора на пандемията “.
Русия се опита, само че не съумя да се опълчи на резолюцията със личен текст, който беше подсилен от четири други страни.
Резолюцията на Организация на обединените нации акцентира централната роля на органа в международната здравна и икономическа рецесия. Тя бе импортирана от Швейцария, Индонезия, Сингапур, Норвегия, Лихтенщайн и Гана и призната от 188 от 193-те страни, които съставляват тялото, обявиха дипломати.
Руският текст - който също разисква съдействието, само че включваше искане за общо унищожаване на интернационалните наказания, обсъждани като спирачка за напъните на битката с вируса - беше подсилен от Централноафриканската република, Куба, Никарагуа и Венецуела.
За разлика от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, признатите от Общото заседание резолюции не са наложителни, само че имат мощна политическа стойност според от тяхната поддръжка.
Според генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, коронавирусът е "най-предизвикателната рецесия, пред която сме изправени след Втората международна война ". През предходната седмица Гутериш предизвести, че в случай че светът не се сплоти за битка с вируса, жертвите могат да са милиони.
На 23 март той прикани за „ неотложно световно преустановяване на огъня “ за отбрана на уязвимите цивилни в зоните на спорове от опустошенията на пандемията.
Малко страни обърнаха внимание на неговия апел.
„ За страдание, военните дейности не стихват “, съобщи Лаетиция Куртуа, представител на на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в Организация на обединените нации.
На Съвета за сигурност, който мълчи от началото на пандемията, петте непрекъснати членове (САЩ, Обединеното кралство, Русия, Китай и Франция) бяха разграничени по отношение на правенето на резолюция в поддръжка на апела на Гутериш.
Тепърва следва да се вземе съответно решение за възходящото изостряне сред 10-те непостоянни членове.
Съединени американски щати и Китай не престават да се сблъскват поради произхода на вируса, който за пръв път се появи в централнен Китай в края на предходната година, което Вашингтон желае да подчертае. Пекин и Москва, които имат право на несъгласие, също не са склонни Съветът за сигурност - който е виновен за световния мир и сигурност - да се заеме с въпрос, който до момента е бил най-вече здравен и стопански.
„ Съветът пропусна опцията да бъде съответстващ - по метод, който може да е спасяващ животи - през ранните стадии на пандемията “, съобщи Стивън Помпър, политически шеф на интернационалния мозъчен концерн „ Crisis Group “ и някогашен шеф на многостранните каузи при президента Барак Обама.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР