Общото събрание на ООН одобри днес чрез консенсус резолюция, призоваваща

...
Общото събрание на ООН одобри днес чрез консенсус резолюция, призоваваща
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН одобри резолюция за борба с коронавируса

Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди през днешния ден посредством консенсус резолюция, призоваваща за интернационално съдействие и мултилатерализъм в битката против COVID-19. Това е първи текст на Организация на обединените нации в тази тенденция, откогато стартира пандемията, съобщи Франс прес.

Русия се опита да се опълчи на плана на резолюцията посредством конкурентен план, подкрепян от четири други страни, само че не съумя. В признатия документ се акцентира потребността да се почитат напълно човешките права и се подлага на критика всякаква форма на дискриминация, расизъм и ксенофобия в отговор на пандемията.

Текстът упорства върху централната роля на Организация на обединените нации в здравната и икономическата рецесия, която стана международна.

Резолюцията, призната от Общото заседание на Организация на обединените нации беше по самодейност на шест страни - Швейцария, Индонезия, Сингапур, Норвегия, Лихтенщайн и Гана. Накрая тя беше подкрепена от 188 от 193-те страни в Организация на обединените нации, съгласно дипломати.

Петте страни, които не се причислиха, бяха Русия, Куба, Никарагуа, Венецуела и Централноафриканската република.

Те от своя страна поддържаха декларация, препоръчана от Москва, която беше показана като конкурентен документ на признатата резолюция и в която също се говореше за съдействие, само че включваше и имплицитен апел за навсякъде повдигане на интернационалните наказания.

Под удара на наказания попада поради спора в Украйна и самата Русия, която счита, че те са спирачка в битката й с ковид.
Съединени американски щати, Европейски Съюз, Обединеното кралство и Украйна се намесиха, с цел да блокират приемането на тази декларация.

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, тези които са одобрявани в Общото заседание не са обвързващи, само че имат мощна политическа значителност според от броя на страните, които са ги приели или които са съавтори на документа.

Към този миг Съветът за сигурност към момента не е постигнал единодушие по приемането на текст за пандемията макар няколко начинания в тази тенденция. Блокажът там се дължи на опълчването на Съединени американски щати и на Китай по отношение на произхода вируса, който Вашингтон желае да бъде емфатичен в документа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР