Общото събрание на ООН лиши снощи Русия от членство в

...
Общото събрание на ООН лиши снощи Русия от членство в
Коментари Харесай

Изключиха Русия от Съвета за правата на човека към ООН

Общото заседание на Организация на обединените нации лиши нощес Русия от участие в Съвета по правата на индивида на организацията поради информации за " съществени и систематични нарушавания на човешките права ", свързани с съветската инвазия в Украйна, съобщи Ройтерс.

Предложението, импортирано от Съединени американски щати, събра 93 гласа " за " при 24 " срещу " и 58 " въздържал се ". За отнемане на Русия от участие в 47-членния Съвет беше належащо болшинство от две трети от гласувалите, без да се броят въздържалите се, показва Ройтерс. Тъй като със " за " или " срещу " гласоподаваха общо 117 делегации, 93 е повече от две трети от общия брой и по тази причина резолюцията беше призната.

Такова решение се взима за повторно в историята на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида - орган, основан през 2006 година, отбелязва ДПА. Либия бе лишена от участие през 2011 година поради насилието против протестиращи от страна на сили, лоялни на тогавашния водач на страната Муамар Кадафи.

Русия предизвести страните, които са дали своят вот срещу или са се въздържали, че ще преглежда това като " вражески жест " с последствия за двустранните връзки, отбелязва Ройтерс.

Решението за отнемане на Русия от участие в Съвета по правата на индивида ще важи единствено за настоящия й мандат, който завършва през 2023 година След това Москва може още веднъж да кандидатства за участие, отбелязва ТАСС.

Против резолюцията гласоподаваха Алжир, Беларус, Боливия, Бурунди, Централноафриканската република (ЦАР), Китай, Конго, Куба, Демократична република Конго, Северна Корея, Еритрея, Етиопия, Габон, Иран, Казахстан, Мали, Киргизстан, Лаос, Никарагуа, Сирия, Таджикистан, Узбекистан, Виетнам и Зимбабве.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази благодарност поради решението да се суспендира Русия от Съвета за правата на индивида към Организация на обединените нации, съобщи Франс прес. Той съобщи, че военнопрестъпници не би трябвало да бъдат представлявани в този орган.

" Суспендирането на участието на Русия в Съвета за правата на индивида към Организация на обединените нации е ново наказване за експанзията против Украйна ", написа Зеленски в Туитър и изрази благодарност за солидарността, проявена от страна на сътрудниците на Украйна.

" Ние би трябвало да запазим координирания напън над Русия във всички интернационалните конгреси. Нека да принудим Русия да търси мир с нас ", сподели той.

" Индикациите за изнасилвания, мъчения, изтезания - в някои случаи с поругаване на телата - са засегнатост за човечеството, съобщи американският президент Джо Байдън по отношение на обстановката в Украйна, съобщи Франс прес. 

В изказване той приветства решението на Общото заседание на Организация на обединените нации Русия да бъде отстранена от мястото й в Съвета за правата на индивида към организацията.

" Лъжите на Русия не могат да устоят пред неоспоримите доказателства за това, което се случва в Украйна ", се споделя в изказването на Байдън.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР