Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство искане към

...
Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство искане към
Коментари Харесай

ООН: Великобритания да върне на Мавриций архипелага Чагос

Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава с голямо болшинство искане към Англия да приключи "колониалната си администрация " на архипелага Чагос в Индийския океан и да съобщи до 6 месеца ръководството на островите на Мавриций, който изцяло да го "деколонизира ", съобщи Асошиейтед прес.

От 193 членове на Оценка за съвместимост на международната организация 116 гласоподаваха за резолюцията, 6 бяха срещу - измежду тях Съединени американски щати, Англия, Австралия и Израел. 56 се въздържаха, в това число и няколко европейски страни.

Архипелагът бе обособен от Мавриций през 1965 година и от този момент е ръководен от Лондон като английска територия в Индийския океан.

Главният му остров - Диего Гарсия, заемащ стратегическо място тъкмо в средата на океана, бе даден на лизинг на Съединени американски щати, които построиха там голяма военновъздушна база, която играе основна роля във всички американски военни интервенции в Близкия изток и Афганистан.

Резолюцията не е правно обвързваща, само че има забележителна тежест, тъй като удостоверява към този момент изразеното през февруари т.г. мнение по въпроса на Международния съд, а отразява и мнението на голямата маса от международната общественост.

Англия няма желание да се съобрази с това мнение на Общото заседание, тъй като счита Чагос за своя отвъдморска територия, която в никакъв случай не е била колония. Лондон твърди още, че архипелагът в никакъв случай не е бил част от островната страна Мавриций и по тази причина претенциите й за суверенитет са невалидни, написа Българска телеграфна агенция.

Британската представителка в Организация на обединените нации Карен Пиърс, представена от АП, сподели, че нейната страна държи на съглашението от 1965 година с държавното управление на Мавриций за обособяване на тази английска територия в Индийския океан в подмяна на риболовни права и други отстъпки. То включва и ангажимент "тази територия да бъде отстъпена, когато няма повече да е нужна за цели на защитата ".

Тя акцентира смисъла на американско-британските военни уреди на Диего Гарсия за сигурността и сигурността на съдружниците и приятелите, в това число и Мавриций, в района и отвън него в настоящия "опасен и нерешителен " свят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР